2011. május 22., vasárnap

Télire való

Bodzaszörp télire
A szorgos hangya bizony már most gondol arra, hogy jön a tél is, s a jófdéle étel-ital akkor is jól esik. Most éppen bodzavirágzás idejében vagyunk még. Mi már télire teának szárítottunk egy nagyadaggal, most még szörpöt készítünk. Ehhez ma még begyűjtünk 30 db bodzavirágot, s ebből lesz a sűrá szörp, amit télen vízzel hígítunk kellően.
A virágokról lerázzuk az eseteleges lakókat, és ha nagyon porosnak érezzük, folyó víz alatt leöblítjük. Sajnos ezzel nem csak a portól, de a virágpor és a nektár egy részétől is búcsút veszünk. Beletesszük a hordóba, nyakon öntjük 10 liter vízzel. Egy fél kilónyi alaposan megmosott citromot – jó ha kapunk kezeletlen héjú biocitromot – belekarikázunk. Beleszórunk 9 kg cukrot. A 10. kilónyit egy lábosban karamellé pirítjuk, hogy legyen egy kis színe a szörpnek. Aki épp csak szalmasárgán szereti, ezt a lépést kihagyhatja. A karamellt is beletöltjük és naponta többször megkavarva, hűvös helyen, állni hagyjuk néhány napig. Természetesen nem felejtjük el lefedni, különben hamarosan sok darázs lesz a vendégünk. Amikor az összes cukor felolvadt, leszűrjük a szörpöt, Üvegekbe töltjük és lezárva bepakoljuk a kamrába.
Ha ennyi cukorral csináljuk, nem kell bele tartósítószer, nem fog megerjedni. Ebből egy ujjnyi kell a pohár aljára, elvégre víz télen is akad, a kamrában meg véges a hely, ne tároljunk sok vizet télire. Aki akarja csinálhatja kevesebb cukorral is, de akkor tegyünk bele tartósítót. ( Mi 5 kilónyi cukrot adtunk a virágléhez, s nátriumbenzoátot.

2 megjegyzés:

Budár Judit írta...

Epp a tegnapi nap folyaman gondoltam hogy keresnem kellene az interneten bodzaszirup receptet.Es tessek!!!Kinyitom a szamitogepem es ramkacsint az ohajtott recept.Koszonom szepen.Udvozlettel Judit

Fülöp Béla (Károlyi) írta...

Kedves Judit!
Gondolom Érbogyoszlón is jó volt az idei bodzavirág termés. Ősszel a bogyóból is lehet finom szörpöt főzni, no és lekvárt is. Sajnos én nem ehetem, mert a cukortermelésem nem engedi. Csak édesítővel lehet mindent, de az nem az igazi.
Üdv fbéla