2011. május 18., szerda

Étkezés, gyorsan?Gyorséttermi ételek hatásai

A média már 2004 előtt is foglalkozott a gyorsételek és az elhízás közti összefüggéssel, az ekkor megjelent Super Size Me című film azonban a Big Mac néhány kevésbé ismert mellékhatására is felhívta a figyelmet.
Spurlock harminc napig kizárólag McDonald´s ételeken élt, és azon kívül, hogy hízni kezdett, izomtömegvesztést, depressziót és lehangoltságot is tapasztalt, továbbá fejfájások gyötörték. Táplálkozási szakértője egyenesen kijelentette, hogy Spurlock „gyorsétel-függővé” vált. Úgy tűnik, a hamburger manapság több egyszerű ebédnél.
1. Hamburgeres másnaposság
Spurlock tünete, amelyet a filmben bemutattak, az ismétlődő, erős fejfájás. A feldolgozott élelmiszerekben lévő tartósítószerek és adalékanyagok, köztük a nitrátok, nitritek és a nátrium-glutamát gusztusosabbá teszik az ételeket, de a fejnyomást és fejfájást okozó fokozott vérátáramlás következtében csúnya másnaposságot okozhatnak.
2. Lehangoltan: ezért is a gyorsétel felel!
Spurlock kísérlete során szörnyű lehangoltságról is panaszkodott, és a kutatások valóban azt mutatják, hogy a gyorsételek befolyásolják a kedélyállapotot. A University College London kutatói kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik rendszeresen fogyasztanak magas zsír- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszereket, 58 százalékkal magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, mint azokban, akik kiegyensúlyozottabb étrenden élnek. A kutatást vezető Dr. Eric Brunner elmondta, hogy a gyorsételek kalóriasűrűségük ellenére kevés tápanyagot, például antioxidánsokat, folátot és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek elősegítik a jó mentális egészség fenntartását. Ezek a fontos étrendi elemek kizárólag egészséges élelmiszerekből vihetők be a szervezetbe.
3. A gyorséttermi ételek lelohasztják a vágyat
Az elfogyasztott élelmiszerek közvetlen hatást gyakorolnak fizikai – és szexuális – egészségünkre. A szakértők szerint a világszerte tapasztalható szexuális válság mögött a feldolgozott- és gyorsételek állnak, amelyek nem csak elhízáshoz vezetnek, hanem olyan biokémiai változásokat is kiváltanak, amelyek miatt a libidó a spermaszámmal és a peteéréssel együtt visszaesik.
4. Gyorsétel-függőség
A Super Size Me című filmben Spurlock orvosa azt állítja, hogy páciensében függőség alakult ki a McDonald´s ételeitől. Bár a kijelentés túlzásnak tűnhet, a Science Daily szerint valóban lehetséges a gyorsétel-függőség. A magas cukor- és zsírtartalom következtében a vércukor szintje jelentősen megugrik, majd hamarosan lezuhan, amitől a fogyasztók függővé válhatnak a gyorsételek fogyasztása miatt megnövekedett inzulin okozta eufóriás érzéstől.
Spurlock filmjével valószínűleg rengeteg embert eltántorított a gyorsételek fogyasztásától, de a McDonald´s honlapja szerint a vállalat több mint hatvanmillió embert szolgál ki naponta az egész világon. Ez pedig sok-sok fejfájást és boldogtalanságot jelent!

(Forrás: medipress.hu)

Nincsenek megjegyzések: