2011. március 20., vasárnap

Margó receptjei

Hajtogatott tészták F:\Documents and Settings\Fülöp Béla\Dokumentumok\Hajtogatott tésztás finomságok.doc Ez úgy tűnik nem működik! Tejfölös-sajtos rudak Hozzávalók (48 fő): • A tetejére: o 15 dkg reszelt sajt • A tésztához: o 2 tojás o 2 dl tejföl o fél kiskanál jóféle pirospaprika o fél kiskanál őrölt fekete bors o 1,5 kiskanál só o 60 dkg finomliszt o 0,5 dl tej o 2 dkg élesztő o 25 dkg Rama Sütőmargarin Elkészítése: 1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és 10 percre félretesszük, hogy egy kicsit fölfusson. 2. A lisztet a sóval, a pirospaprikával és a borssal összeforgatjuk, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Ezután a tejes élesztővel, a tejföllel, egy egész tojással és egynek a sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük 2-3 órára. 3. Ezután meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 0,8 cm vastagságúra, kb. 40x35 cm-es téglalapra nyújtjuk. A félretett tojásfehérjével lekenjük, reszelt sajttal behintjük. Derelye-vágóval ujjnyi széles csíkokra felvágjuk. Vajas-sajtos pogácsa Hozzávalók: o 60 dkg liszt o 25 dkg margarin o 2 kávéskanál só o 2 pohár tejföl o 3 tojássárgája o 30 dkg reszelt sajt o 5 dkg élesztő Elkészítése: A lisztbe belemorzsoljuk a margarint és az élesztőt, aztán beletesszük a tojást, a tejfölt és a sót, jól összedolgozzuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, megszórjuk kb. 5-8 dkg sajttal, összehajtjuk, és hagyjuk kelni 20 percig. Újra kinyújtjuk, és újra hajtogatjuk, megint 20 percig kelesztjük, és megismételjük a hajtogatást, megint 20 percig hagyjuk kelni, közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kikenjük zsiradékkal pl. sütőmargarinnal, és megszórjuk liszttel. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe toljuk. Kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: