2011. március 16., szerda

Házi étekpraktika

SAJT
A Networkon olvastam Bergendi Ciprián Ferenc receptjét a sajtról, sajtkészítésről. S mivel mindenkit buzdítok arram hogy maga készítse (ha tudja, részben termelje meg kiskertjében a táplálékát), hiszen olcsóbb is, no és jobb, egészségesebb, ezért közreadom itt is ezt a sajtreceptet. Próbáljátok ki minél többen, tapasztalataitokat itt is közreadhatjátok.
Jó sajtolkodást!
"Bocsika, hogy betévedtem a Házitündérek közé...a hétvégén elkészítettem életem első házi sajtját ! Ezt szeretném most megosztani azokkal, akiket ez esetleg érdekelhet.!!!
A liter aludt, vagy forró tej, fél kiló túró (előtte krumplinyomón átnyomva) kell az első lépésben. Összekeverjük ill. 5 percig összefőzzük ! Nyomás nélkül a savót leszűrjük róla, majd egy másik lábosban 6 dkg vajjal, egy egész tojással, kávéskanál szódabikarbónával, és egy kávéskanál sóval összekeverjük és tovább főzzük óvatosan kevergetve még 15 persen át. Ha már elvált a lábos oldalától, levesszük a tűzről és tetszőleges formába áttesszük...ha kihűlt, kb 2 óra múlva fogyasztható , reszelhető !!!
A sajt íze egy kis kömény, fokhagyma, snidling, vagy tetszőleges zöld fűszerrel tetszés szerint fűszerezhető !!!
Ha valakinek megtetszik a recept és elkészíti, lehet, hogy soha többé nem vesz bolti sajtot !!! Sok sikert a kísérletezéshez !!!
Ajánló itt.

Nincsenek megjegyzések: