2011. február 12., szombat

Paradicsomleves

Paradicsomleves

A paradicsom is éppen olyan kedvelt zöldség Orosházán, mint mondjuk a krumpli. Amikor a városiasodó nagyfaluban megtelepedtek a bolgár kertészek (19.század vége), itt is lassan kultusza lett a pasrassdicsomnak és paprikának. Persze kezdetben jórészt a szabadföldi termesztés volt az általános, a fóliás zöldségtermelés a 60-as évektől kezdett hódítani, amikor a kertekben megjelentek a fóliasátrak, s tiszteséges jövedelemre is lehetett szert tenni, ha valaki vállalta az azzal járó igen kemény munkát.
Paradicsomot Orosházán is igen sok háztartásban sűrű lé formájában tartósítják üvegben télire. Inni is nagyon jó. Igaz, hogy van vele munka, de szinte egész télre való paradicsomlét így biztosíthatjuk, s ez biztos, hogy tartósító szer és egyéb adalék nélküli. Mi évente 30 kg paradicsomot főzünk be, amiből a gyerekek is visznek magulnak, ha éppen arra van kedvük.
A paradicsomleves alapja nálunk ez a paradicsomlé, zellerlevél, vöröshagyma hámozva, de egészben, só, kis édesítő (nem fontos), liszt a rántáshoz és rizs vagy valamilyen tésztabetét a levesbe. Igen kedvelt ételünk!
S íme egy recept:
0,7 l paradicsomlé, 3 ek liszt,3 ek olaj, egy kisebb vöröshagyma, víz,betűtészta, 3 ek cukor, só, bors, ha van 2-3 szál zelletrlevél (nálunk a mélyhűtőben mindig van télire zellerlevél lefagyasztva)
Elkészítés
1.Az olajból és a lisztből rántást készítünk.
2.Felöntjük a hideg paradicsomlével, és elkeverjük.
3.Beletesszük a hagymát egészben, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, sót, borsot.
4.Felforraljuk, forralás után kb. 10 percig főzzük.
5.A betűtésztát sós vízben kifőzzük, csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert megszívja magát.
6.Ha később felmelegítjük, egy kis vizet tegyünk bele, mert besűrűsödik.

Nincsenek megjegyzések: