2011. február 9., szerda

Kenyér - bár nem orosházi


Dagasztás nélküli kenyér

Hódít a netten a dagasztás nélküli kenyér készítésének egyszerűsége és finomsága. Hát gondoltam, próbáljuk ki mi is. Megtettük, s nem is olyan rossz. Tény, hogy jóval kevesebb munka van vele, mint a hagyományossal. Mivel többen kérték, hogy küldjem el, bár a netten, most is olvasható igen sok helyen, ez az amerikai eredetű kenyértalálmány. Hát akkor íme:

Annyit mindenképpen hozzátennénk, hogy a víz helyett mi komlóteát adtunk a kenyérhez. A komlóvirágot (egy marék) 3 dl vízben 5 percig főzzük, leszűrjük, kihűlni hagyjuk, s ez adjuk folyadékként. Savóval mi nem próbáltuk ki, de savóval már savanyítottunk többször ételt, így tudjuk, hogy jó és finom ízt adhat a kenyérnek. Azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy csak friss savót használjunk a kenyérhez, mert 1-2 nap alatt savanyű lesz, s az már inkább a csorbához lesz jó.
A sütéshez mi egy vaslábost használtunk, amit a sütőben felforrósítottunk, s utána, ha forró tettük bele a kenyeret, s fedővel letakartuk. Nem ragadt a kenyér a lábashoz. Így sütöttük meg, a sütési idő több, mint egy óra összességében.
A liszt kenyérliszt (tótkomlósi) és rozsliszt (10 dkg) keveréke.

1 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Bizony, nem orosházi! A bejegyzésnél szereplő mindkét fotó gasztroblogomról származik
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2007/11/sikerlt.html azt írásos engedélyem nélkül, jogtalanul tulajdonította el, forrását linkkel nem tüntette fel, sajátjaként prezentálta.

Amint azt a blogomon is érthető módon és látható helyen feltüntettem, írásos engedélyem szükséges a fotóim és írásaim közléséhez, ennek hiányában nem járulok hozzá a megjelenéshez semmilyen formában.

Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett fotók, receptek és egyéb írások szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja. Jogainak megsértése esetén a szerző a jogsértővel szemben polgári jogi igényt támaszthat, a fenti törvény, valamint a Ptk 86-87 §-aiban foglaltak szerint, a bűncselekmény pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel súlytható.
Felszólítom, hogy a fotóimat azonnal törölje oldaláról!