2010. november 26., péntek

Nagyik híres süteményei



Somlói galuska


Hozzávalók:
Piskóta: 6 tojás, 12 kanál cukor, 6 kanál víz, 1 cs. sütőpor, 1 kanál kakaó, 1 kanál darált dió, 4+3+3 kanál liszt.
Sárga vanília krém: 1 liter hideg tej, 7 kanál cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 2 tojás.
Rumos öntet: 10 dkg mazsola,1,5 dl víz, 7 kanál cukor, 3 kanál rum, reszelt citrom és narancshéj.
Csoki öntet: 5 kanál cukor, 1 dl víz, 1 kanál kakaópor, 3 kanál rum,1 cs. vaníliás cukor,
Tejszínhab.
Első lépésben készítsük el az önteteket.
A sárga krémhez keverjük össze a pudingport a cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral, és egy kevés hideg tejjel. Ezt a masszát felforraljuk és felöntjük, a többi tejjel majd sűrűre főzzük.
A tojásfehérjét felverjük, kemény habbá majd hozzáadjuk a sárga krémhez és fakanállal összekeverjük.
A rumos öntethez: A cukrot a vízzel fölforraljuk, levesszük a tűzről és minden hozzávalót belekeverünk.
A csoki öntethez fölforraljuk a vizet a cukorral, és a kakaóval, majd lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a többi alapanyagot is, majd hagyjuk kihúzni.
Ezután megsütjük a három piskótatésztát.
A tojások fehérjét felverjük kemény habbá, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, és a sütőport, majd addig verjük, amíg kemény hab nem válik belőle. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját egyesével, összekeverjük, és három részre osztjuk a tésztát. Az egyikbe 4 kanál lisztet a másikba 3 kanál lisztet és 1 kanál kakaó port, míg a harmadikba 3 kanál lisztet és 1 kanál daráltdiót keverünk.
A piskóta akkor lesz szép magas és levegős, ha a lisztet magasból beleszitáljuk a tésztába. Egymás után a piskóta lapokat megsütjük, kb. 10 perc alatt, mert nem lesz túl vastag. Ha a piskóta kihűlt, tepsibe tesszük, és elkezdjük rétegezni.
Egy piskóta lap, erre jöhet kevés rumos öntet, kevés vanília krém, durvára vágott dió, majd így tovább. A végén leöntjük csoki öntettel és tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

3 megjegyzés:

Egy derék asszony írta...

Egyszer elmegyek Orosházára és jól bekajálok.

Addig meg nézegetem a blogot...

Fülöp Béla (Károlyi) írta...

Ajánlom a Pipacs Éttermet, a Diófa Csárdát, a Hotel Corvus Aqua éttermét vagy a Hatlépcsős sem rossz, de érdemes Gyopároson a fürdővel majdnem szemben lévő Fehér Hasttyút meglátogatni és válogatni.

Névtelen írta...

Finom süteményeket kínálnak a Dózsa György utcai Rétesboltban