2010. szeptember 30., csütörtök

Szalvétás gombóc


Knédli vagy zsemlegombóc másként mondhatnánk rúdgombóc
Gyermekkorom egyik emlékeztes étele volt a vadasan készített hús zsemlegombóccal, mert mi csak így hívtuk. Aztán igen sokáig nem került ilyes dolog az asztalra. Elhatároztam, hogy készítünk, kutakodtam az emlékezetben anyám régi feljegyzéseiben, s találtam ilyet-olyat. Aztán jött egy ilyen kombinált leírás. Ez tetszik az egyszerűsége miatt is. Talán a jövő héten elkészítjük vacsorára, úgyis szállodapanzió lesz már ismét, unokainvázió következik, s enni kell. Persze próba szerencse is ez, mert ki tudja szeretik-e? No majd elvállik.
A fotó forrása
Hozzávalók : 10 db zsemle , 1 db vöröshagyma , 1 evőkanál vaj , 4 db tojás , 2 dl forró tej , só , szerecsendió
A zsemléket felszeleteljük amilyen vékonyra csak lehet. (Legjobb recés élű késsel és a szikkadt zsemle jó.) Egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a vajban megpirított vöröshagymát, fűszerezzük és leforrázzuk a tejjel. Letakarjuk egy konyharuhával, majd 10 percig állni hagyjuk. Utána, mikor már nem forró, ráütjük a tojásokat és jól összedolgozzuk.
Kaptunk egy formázható, a tojástól csúszós masszát. Alufóliát duplán kiterítünk, beolajozzuk és rúdban ráhelyezzük a zsemlés tölteléket. Ráhajtjuk a fóliát, feltekerjük a végeit, lezárjuk és sós, gyöngyöző vízben kifőzzük. Hideg vízbe kiszedjük, levesszük róla az alufóliát és ujjnyi vastagon felszeleteljük.
Mesterpraktikák:
Köretnek, vadashoz, ragukhoz, pörköltekhez finom. De jó pl. reggelihez is, serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalát, majd teszünk rá sült szalonnát és egy tükörtojást. Ez végül is nem gombóc, csak az alapanyaga az. Rúd alakban főzzük ki, és azután szeleteljük, adagoljuk. Régebben tiszta konyharuhában, szalvétában főzték ki. Innen az elnevezés.

Nincsenek megjegyzések: