2010. augusztus 24., kedd

Orosházi különleges ételek

Sonkás rakott simított tepsis töltike
Hozzávalók: 10 db friss fiatal tormalevél vagy karalábé levél (esetleg meg lehet próbálni kovászolt káposzával vagy édeskáposztával is), 15 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, olaj, 30 dkg főtt sonka, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 tojás, 1 dl tejföl 1dl húsleves, só, bors.
Elkészítése:
15 deka rizst majdnem készre a hagyományos módon megpárolunk . 1 fölkockázott vöröshagymát 4 evôkanál olajban megfonnyasztunk, majd 30 deka durvára vágott, főtt sonkával 1-2 percig tovább sütjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a rizst belekeverjük, 1 csokor fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. 2 tojást beleütünk, 2-3 percig, kocsonyásodásig sütjük, a tűzről levéve 1 deci tejföllel ízesítjük.
5 levéllel letakarjuk a tepsi alját, amit előtte megolajoztunk, s kevés zsemlemorzsával megszórtunk. tölteléket ráhalmozunk, s elsimítjuk. A megmaradt levelekkel letakarjuk, , felvert tojással körbekenjük, meghintjük morzsával, s a húslét aláöntjük. Végül forró sütôben, közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütôben 170 °C) 16-20 percig sütjük, pároljuk. A sütés befejezése előtt pár perccel gazdagon meglocsoljuk tejföllel, s meghintjük petrezselyemzölddel. 10-15 percet várunk a tálalásig, addig a sütőben pihentetjük, amit természetesen kikapcsoltunk.
Amikor langyosra hűlt felkockázzuk 5x5-ös nagyságúra, s tálaljuk. Tejföllel még meglocsolhatjuk
Rakott kelkáposzta is nagyon finom (ezt areceptet találtam, s mivel jónal vélem közreadom!
A kelkáposzta leveleit leszedjük, megmossuk és sós vízben megfőzzük.
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megpirítjuk. Rátesszük a pirospaprikát, a majoránnát, az őrölt borsot, a darált húst, megsózzuk és jól összekeverjük. A rizst félig megfőzzük, hozzáadjuk a húshoz. A kelkáposztát leszűrjük, egy tűzálló tálat (tepsit) kizsírozunk. Az aljára kelkáposztát teszünk, erre a húst, majd a kelkáposztát, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére káposzta kerüljön! Meglocsoljuk tejföllel és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: