2010. július 10., szombat

Requiem a káposztás lángosért Orosházán

A minap káposztás lángost akartam enni. Mondom a nejemnek, ha még eléred a lángossütőt és nyitva lesz, és lesz is, hozzál nekem káposztás lángost. Nagyon rákészültem, hogy rövidesen ehetem a finom dinsztelt, borsolt káposztával töltött lángost a piactéri lángossütőtől.
Kár volt várnom!
Hazajött, s mondá a nejem nincs káposztás lángos. Ha nincs, akkor nincs! Elfogyott? Nem! Nem is lesz többet! Nem lesz? Nem! Mi történt? Az orosházi ÁNTSZ megtiltotta a káposzta felhasználását a lángos sütéshez. Megtiltotta? Meg - mondták. Miért! A káposztának külön tárolót kell építeni, s csak ott lehet feldolgozni! Mondjuk a logikáját sem értem a dolognak. Nem értem a dolgot! Ha ott dolgozzák fel, akkor hogyan kerül a lángosba? Annak megint külön helyiség kell talán? Szóval Orosházán a hivatal intézkedett, a káposztás lángos kitiltatott. Punktum! A hivatal megmondta!
Kedves káposztás lángost kedvelő barátaim ejtsünk egy könnyet az orosházi káposztás lángosért. Kimentem Tótkomlósra, ott ettem, mert ott szabad. Orosházán nem!
Otthon még süthetünk, amíg meg nem tiltják, hogy külön konyha kell a tésztának és külön a káposztának, no és, ha valaki krumplit is akar adni hozzá, akkor annak is külön helyiség kell!
Éljen a bürokrácia! Éljenek a bürokraták!
Káposztás lángos
Hozzávalók:30 dkg édeskáposzta, 1 kg tönkölyliszt, 2 dl joghurt, 5 dkg élesztő, 15 dkg krumpli,
só, bors, a sütéshez olaj
Az apróra vágott, besózott káposztát kevés olajon megdinsztelem. A krumplit megfőzöm, összetöröm, azután az élesztővel, a joghurttal és a káposztával a liszthez keverem, sózom, borsozom, és jó alaposan összegyúrom. Akkor jó a tészta, ha könnyű és hólyagos.
Ha készen van, egy órát hűtőben pihentetem, azután olajos gombócokat formázok belőle, azokból lángosokat, és forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütöm.
És itt van egy igazi csemege is a bodzablogról a sonkás-káposztás lángos.
És még egy finom recept, így szoktuk mi is itthon sütni:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1/2 pohár tej, só, víz; töltelék: 1 kg fehérkáposzta, 2 kanál zsír, só, törött bors, olaj a kisütéshez.
Káposztás lángos elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben megkelesztjük, a liszt közepébe öntjük, megsózzuk, annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk.
Mély tálban, letakarva, langyos helyen kelesztjük egy jó óra hosszat.
Lisztezett gyúrótáblára tesszük, egy kissé kinyújtjuk, nagyobb, lisztezett bögrével kiszaggatjuk.
Letakarjuk, még egy fél óráig állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, állni hagyjuk, majd erősen kicsavarjuk.
Forró zsírba dobjuk a káposztát, megborsozzuk, fedő alatt, gyakori keveréssel kis lángon puhára pároljuk, majd kihűtjük.
A kis lángosokat egyenként kinyújtjuk, egy kanál káposztát teszünk mindegyikre, majd a tészta széleivel letakarjuk a tölteléket.
Ezután egy kicsit lelapítjuk, és bő forró olajban kisütjük.
Akkor, ha tetszik készíthetsz magadnak otthon káposztás lángost.
S ahogy eltelt a füstölgésem még találtam egy jóü lángos receptet, azoknak, akik nem szeretik a tészta dagasztásával fárasztani magukat. Itt van akkor a hideg lángos. Még nem próbáltam, de holnap próbát teszek:
http://szekimama.blogspot.com/2009/01/hideg-lngos.html

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy ALATTOMOS RÁGALOM! Most is lehet káposztás lángost kapni az említett helyen! Egyébként megkérdezetem az eladó hölgyet, nem tiltotta meg senki a káposztás lángos árúsítását!
Ez egy nagyon piszkos, sunyi bejegyzés a szerző részéről!!!

Panka írta...

Kedves Névtelen!
Először is: szerintem érdemes lenne megismerkedned a helyes viselkedési normákkal - bizony, még az interneten is elvárás...
Lehet nem egyetérteni a szerzővel, de tudni kell azt kulturáltan kifejezni, mert így csak azt tudom mondani, hogy ez egy "piszkos, sunyi" komment volt a részedről - csak hogy idézzelek.
(különben meg: árusítás és nem árúsítás...)
Üdv!

Névtelen írta...

T. Panka!

A viselkedési normák ott kezdődnek, hogy nem ír vakai HAZUGSÁG-ot!
Az "u"-betűnél igazad van, elnézést a tudatlanságomért.
Én a véleményemet írtam le, nem olyat, ami nem igaz. Szerintem nem voltam sunyi, mert leírtam, amit gondoltam, és gondolok most is. Viszont az eredeti bejegyzés szerzőjének nincs mire alapoznia mondandóját, mert most is van káposztás lángos a piacon. Amennyiben bokros teendőid mellett van annyi időd, menj ki és ha szereted vegyél egyet és fogyaszd el jóízűen.
Kellemes hétvégét Neked!

Panka írta...

Kedves Névtelen!

Nekem nem az Ön kommentjének igazságtartalmával volt bajom, hanem azzal a hangnemmel, amit megütött benne.
Most Ön szerint melyik a valóságosabb helyzet? A bejegyzés írója leül és azon gondolkodik, vajon miféle hazugságot találjon ki ma, mert esetleg nagyon unatkozik vagy pedig valami félreértés/tévedés/félretájékoztatás miatt elszomorodott és gondolta ezt megosztja az Olvasóival ezt a tapasztalatot? S mivel Ő ebben a hitben volt, h nincs káposztás lángos Orosházán, nem is ment azóta felmérni a terepet ezzel kapcsolatban?
Szerintem az utóbbi valószínűbb. Ebben az esetben a komment stílusának ennek megfelelően kellett volna megszületnie.

Minden tiszteletem!

Fülöp Béla (Károlyi) írta...

Tisztelt Névtelen!
Amennyiben a hölgy szerint én hazudtam, akkor bizonyára igaza volt, mert akkor mi már ketten hazudtunk( a nejem és én), de ettől még nem lett lángos. Nyilvánvaló, hogy nem a hölgyet hibáztattam, ( ha Önnek mondott igazat, s nem nekünk), hiszen az információ TŐLE származik. Én a Hivatali túlkapásokra utaltam. Lehet, hogy elfogyott a káposztás lángos, de minket íly módon "megtréfált!" A " sunyiságról" csak annyit, nem én írtam megjegyzést névtelenül.!
Köszönöm megjegyzését azért, ha gondolja, majd meghívom egy káposztás lángosra, oda! De lehet, hogy nem is egy dologról beszélünk?!
Tisztelettel Fülöp Béla