2010. június 13., vasárnap

Rebarbara

Rebarbarás-epres pite
Nálunk családi kedvenc ez a frissítő nyári desszert, alig várjuk az első, fogyasztható méretűre növő leveleket, hogy a lecsupasztott szárból végre elkészülhessen a fejedelmi sütemény.
Ha van kéznél, eperrel szoktam házasítani és tálalni is, de anélkül is nagyon finom.
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg vaj (vagy margarin)
5 dkg cukor
1 tojás
25 dkg liszt
½ zacskó sütőpor
2 kanál fehérbor
A töltelékhez:
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
50 dkg rebarbara(nyél)
25-30 dkg eper
A tetejére:
10 dkg cukor
2 dl tejföl
2 tojás
fahéj
Elkészítés:
Burgonyahámozóval tisztítsd meg a rebarbarát, és vágd fel 2-3 centis darabokra. Szórd meg 10 dkg cukorral, pár percet várj, míg levet ereszt, és lassú tűzön lefedve párold 5 percig.
Add hozzá a megtisztított epret, és egy-két percig rotyogtasd még.
A vajat keverd habosra 5 deka cukorral. Üsd hozzá a tojást, önts hozzá kevés bort, a sütőport és a lisztet, és gyorsan állítsd össze a tésztát. (Minél tovább gyúrod, annál kevésbé lesz omlós!) A tésztagömböt tedd a hűtőbe legalább fél órára, vagyis akár előző nap is elkészítheted a sütemény „munkás” részét.
180 °C-ra melegítsd elő a sütőt.
Bélelj ki a tésztával egy 26 cm átmérőjű, kivajazott tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson.
Kanalazd rá a tésztára a tölteléket – ha túl leveses, kicsit csöpögtesd le.
45 percig süsd a süteményt 180 °C-on.
Végül a tejfölt keverd el két tojással, 10 dkg cukorral, kevés fahéjjal. Tehetsz hozzá egy kis darált mandulát, diót is, egészen különleges lesz tőle az állaga. Ezt a keveréket öntsd a süteményre, és süsd még 20 percet.
A maradék rebarbarát vagy megtisztítva és feldarabolva bezacskózom és a mélyhűtőbe teszem, vagy gyors lekvárt készítek belőle cukorral: egyet-kettőt rottyan, és már töltöm s az üvegbe - mindkét módszerrel télen is asztalra varázsolható a finom sütemény.
Mire jó még?
A rebarbarát dísznövényként is tartják, annyira látványos: a már említett piros levélnyél egy-egy lapulevél méretű sötétzöld levelet hordoz, és a virágja meg a termése is dísznövényhez méltó. Ráadásul nem igényel különösebb odafigyelést, bár a most kapott sok esőt nem nagyon szereti ő sem, könnyen kirohad a gyökértörzse.
A rebarbarát ajánlják odakozmált étel eltávolítására, szőke hajszín felfrissítésére és kerti rovarűzésre. Nincsenek gyakorlati tapasztalataim egyik kérdésben sem (sosincs kéznél, amikor odakap az étel, a másik két alkalmazás pedig ennyire sem érint, sajnos), de ha érdekel, itt olvashatsz többet a konkrétumokról.
(Angolul nem-tudók a webforditas.hu weblapfordítóján találnak segítséget.)
(Ilus néni)

Nincsenek megjegyzések: