2010. március 31., szerda

Húsvéti zöldséges bárány vagy birka


Zöldséges Birka
„Táplálékunk legyen az orvosságunk” (Hippokratész)
A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az alacsony hőfokon sokáig tartó főzés sütés sokkal egészségesebb ételt produkál, kevesebb karcinogén anyagot termel, mint a most oly divatos grillezés.
Húsvéthoz közeledvén egy ilyen lassú sütéssel, birka húsból, sok zöldséggel készült finomságot ajánlunk figyelmükbe.
1 kg csontos fiatal birka, bárány vagy marha hús
nagy darabokra vágva
2 dl joghurt
1 kk római kömény
1 kk őrölt kakukkfű
só és bors
2 ek olaj
1 ek ecet
3 közepes burgonya
1 sárgarépa
1 kis zeller
1 cukkíni
2 paradicsom
1 erős paprika
2 hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4-5 szem kardamom
1 szárított limetta (vagy 1/2 citrom leve)
2-3 szem szegfűszeg
1 5cm-es fahéj darab
1 ek fekete szemes bors, só
1 csokor zöld koriander
1 csokor kapor
1 csokor petrezselyem zöldje
2 szál kakukkfű
1 szál rozmaring
1 szál menta
A húst pácoljuk be legalább 4 órával a főzés előtt, de minél tovább áll a pácban annál jobb.
A nagy darabokra vágott zöldségeket sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a fűszerekkel együtt egy jól záródó fedővel rendelkező mély tűzálló tálba. Rendezzük a tetejére a húsdarabokat, borítsuk be a zöldfűszerekkel. Lefedve süssük 170 fokon amíg a hús omlós, puha lesz. Párolt rizzsel vagy pita kenyérrel tálaljuk
(Forrás: Gyógyulás útjain magazin)

--------------------------------------------------------------------------------

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Csodásan néz ki!! Kellemes Húsvéti ünnepet kívánok!

Fülöp Béla (Károlyi) írta...

Köszönöm, de még mennyire finom!
Áldott ünnepeketz kívánok!