2010. március 18., csütörtök

Csinta-csinta palacsinta

Csinta-csinta palacsinta
Gyere Eszter! Itt a hinta!
Mama mondja: ez palinta
Kisült már a palacsinta!

Hígpalacsinta
Egy-két tojást elkavarunk egy pici sóval, 2-3 kanál cukorral. Beletesszük a család szükséglete szerint számított lisztet, s kikavarjuk fele tej, -fele ásványvíz, szódavíz vagy ivóvízzel. Olyan híg legyen, hogy önteni tudjuk! A lisztet nagyon jól, apránként dolgozzuk el, mert csomós maradhat. Edénykében olajat készítünk a kályha szélére, pár cseppet a palacsintasütőbe öntünk, s a forró olajba belemerünk egy kisebb merítőkanál palacsintamasszát. Ha a széle pirul megfordítjuk. Tölthetjük dzsemmel, szilvalekvárral, de töltelék nélkül, csak cukorral felcsavarva is finom. (Forrása a receptnek: ERDÉLY.MA)
Ám a legfinomabb áfonyalekvárral!
Én ezzel próbáltam, s csodálatos volt.
S tudjátok honnan volt az áfonyalekvár? Hát megmondom. Éppen onnan, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia eltöltöttek néhány hetet, amely mézédes volt, s a csókok is áfonyaízűek, azért ismételgették olyan sokszor, már mint a csókcserét és a palacsintaevést. Mindkettő legjobb dolog a világon!. Teleki gróf konyháján nem győzték sütni a palacsintákat - gondolom én, mert annyira szerették.
S mindez történt KOLTÓN (Erdélyországban, ha nem tudná valaki, Nagybányától délre)

Nincsenek megjegyzések: