2010. január 30., szombat

Egészségvédő ételek

Kelkáposzta:
KELKÁPOSZTA - A JANUÁRI KERTEK FŐSZEREPLŐJE


Talán nem sokan tudják, de olyan káposztaféléről van szó, amely a rákos megbetegedésekre is jótékony hatással van! C, B1 és B2 vitaminban bővelkedik.
A kelkáposzta levelei igen jól állják a kemény fagyokat is, mivel kevesebb vizet tartalmaznak, mint más káposztafélék. Igen jól tűri a szélsőséges időjárást is, melegben nagymértékben megindul a növekedése.
Főzés előtt a leveleket érdemes leforrázni. Puha rostjai miatt nem kell sokáig főzni, hamar megpuhul.
Tipp: ha kelkáposztát főzünk, a főzés idejére fedjük le az edényt egy (vagy több) szelet kenyérrel – ez a káposzta kellemetlen szagának nagy részét magába nyeli.
Kelkáposztaleves-oldalassal
fél kiló oldalas (sertéshús), fél kiló kelkáposzta, két kanál cukor (kávéskanál), egy liter erőleves, só, bors
ételízesítő
A sertésoldalast kicsi darabokra szeleteljük majd forró vízben öt percig főzzük. A kelkáposztákat vékony csíkokra vágjuk. A felszeletelt oldalasokat öntsük fel a már előre megfőzött erőlevessel, majd forraljuk fel és ezt követően kicsi lángon fűzzük puhára, majd adjuk hozzá a kelkáposztát, ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, addig főzzük, amíg minden meg nem fő.
Lila, fejes, kelkáposzta hússal rakva
50dk lilakáposzta, 50dk fejes káposzta, 50dk kelkáposzta, só, 60dk darált hús, őrölt bors, kömény,3 gerezd fokhagyma, 3 szál zöldhagyma, 1kk fűszerpaprika, 25dk trappista sajt, olaj a tepsi kikenéséhez,
A káposztákat vékonyra szeleteljük, sós forró vízben kicsit roppanósra főzzük, majd leszűrjük. A darált húst fűszerezzük a fűszerekkel jól összedolgozzuk, a sajtot lereszeljük, a lilakáposztát, az olajozott zsemlemorzsával beszórt tepsibe tesszük, befedjük a fűszeres hús felével, megszórjuk kevés sajttal, majd a fejes káposzta következik. Ezután a hús másik részével és kevés sajttal betakarjuk, a tetejét megszórjuk kelkáposztacsíkokkal, és a megmaradt reszelt sajttal. Végül kb. 180 fokon pirosra sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
Rakott kelkáposzta
40 dkg darált hús /sertés vagy pulyka/, 1 bögre rizs, 1 fej kelkáposzta, 1 db közepes nagyságú hagyma, kevés olaj, 1 pohár tejföl, só, kevés piros paprika
A darált húsból, olajból, hagymából és paprikából, ízlés szerint sóval a szokásos módon pörköltet főzünk. Közben a rizst kevés olajjal, sóval 2 bögre vízben megfőzzük. A káposztát leveleire szedjük, a bordákat kivágjuk, összedaraboljuk apróra. Forró, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, majd rétegezve belerakjuk a káposzta felét, rizst, darálthús-pörköltet, végül a káposzta másik felét. A tetejére jól elkevert tejfölt teszünk. Előmelegített sütőben 250 fokon addig sütjük, amíg a teteje egy kissé megpirul.

Nincsenek megjegyzések: