2010. január 4., hétfő

Disznóvágás - disznótor


Ha valóban finomakat akarunk enni, akkor menjünk el egy disznótorba. Érdeklődjünk, hátha vág valaki most éppen disznót, s szívesen hívna vendégeket segítségre vagy éppen a tor ünnepére. De az is lehet, hogy valamelyik vendéglő rendez disznótoros vacsorát, persze az nem olcsó, de nem is rossz. Ha végképp nem találunk megoldást, akkor egy jó ajánlat, ha kimegyünk a piacra, s a pecsenyesütőknél veszünk egy-egy adag hurkát és kolbászt, s egy szelet pecsenyét, s hazavisszük, ahol már előzetesen megdinszteltük a korábban vásárolt savanyúkáposztát, s mellé kikavartuk a krumplipürét. Így aztán meg is van disznótoros vacsora. Persze ez sem olcsó, de manapsáég mi olcsó? Semmi, csak az igéret, abból lesz bőven.
Ám ha valaki arra vetemedik, hogy önmaga készít disznótorost, közlök itt két jó receptet. Majdnem olyan mint a disznótorban, de nincs akkora felhajtás.
Tanyai kolbász

A csontokról eltávolítják a húst, s vékony csíkokra szeletelik. A kolbászba szánt szalonnáról is eltávolítják a bőrt és felszeletelik.

Ha a hús és a szalonna felszeletelve kész, akkor húsdarálón ledarálják (régen 2-2 késsel apróra vagdosták). A fűszerek a következők: Kilogrammonként 0,2 dkg apróra tört fokhagyma, 1,8-2 dkg só, 2,5-3 dkg őrölt paprika. Az erős paprika aránya attól függ, hogy milyen csípős kolbászt szeretnénk. Csak az azévi paprika használható. Nem maradhat ki a köménymag sem, ami kb. 0,4-0,5 dkg kilogrammonként. Ezután alaposan összekeverik, s végül vékony

illetve vastagbélbe töltik. 1 napig hűvös helyen tárolják, s másnaptól füstölik. Ügyelni kell arra, hogy ne kapjon nagyon meleg füstöt, vagy hideg időben meg ne fagyjon.
Májas-tüdős hurka
Hozzávalók:
50 dkg sertésmáj, 1,2 kg sertéstüdő, 70 dkg húsos tokaszalonna, 20 dkg rizs, 25 dkg vöröshagyma, 5 dkg só, 1 dkg őrölt bors, 1 dkg fűszerpaprika
Készítése:
A tüdőt és a húsos tokaszalonnát bő vízben puhára főzzük, kiszedjük, hagyjuk hűlni. A nyers májat finomra daráljuk, a főtt részeket is megdaráljuk közepes tárcsán. A megmosott rizst megfőzzük a meglévő főzőlében, de nem túl puhára. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd összekeverjük a darált hozzávalókkal, a rizst is hozzáadjuk, alaposan összedolgozzuk, ízesítjük sóval és a fűszerekkel. A tölteléket 25-30 cm-es bélbe töltjük nem túl keményre, mert sütésnél könnyebben kireped. Elkötjük, ezután abáljuk.
Ha minden kész, akkor jöhet a kolbász illetve hurka sütése!
Jó étvágyat és BUÉK minden torra éhes inyncnek, polgárnak, kicsinek és nagynak, mert jó dolog a disznótor.

Nincsenek megjegyzések: