2009. december 11., péntek

Karácsonyi és szilveszteri ételek

Töltött káposzta
Hozzávalók:

» 50 dkg lapocka
» 50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús)
» 50dkg nyers füstölt oldalas
» 50 dkg dagadó
» 3 dkg liszt
» 2 evőkanál olaj
» 2 kg savanyú aprókáposzta
» 10 db savanyú káposzta levél
» 10dkg rizs
» 1 kisfej vöröshagyma
» 1 teáskanál pirospaprika
» 8 dl tejföl
» ízlés szerint őrölt fekete bors
» só.
Elkészítés módja:

Előkészítése: nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) olajjal kikenjük és lisztel meghintjük. A töltelékhez a dagadót megdaráljuk, összekeverjük a nyers, megmosott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagoljuk a vastag ereitől megtisztított savanyú káposztalevélbe.
Elkészítése: az apró káposzta egyharmad részét elterítjük a fazék alján, erre rátesszük a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstölt oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítjük. Megsózzuk, meghintjük borssal, majd beborítjuk a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezünk, végül beborítjuk a maradék aprókáposztával. Megsózzuk, meghintjük borssal, és 5 dl tejföllel leöntjük. Az edényt lefedjük, és forró sütőbe tesszük. Legalább 3 órán keresztül sütjük közepes lángon. Tálaláskor a tányéron megtejfölözzük.
Halételek

A hal hagyományos karácsonyi étel, hiszen Krisztus-jelkép (Jónás a hal gyomrából úgy tért vissza, miként Jézus támadt fel halottaiból), emellett böjti étel. Jól elkészítve pedig fenséges lakoma.
Dorozsmai molnárponty
Hozzávalók: 1 kg pontyfilé, 100 g húsos fütölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 250 g gomba, 150 g natúr lecsó, 5 dl tejföl, 500 g csuszatészta,1 csokor petrezselyem, 1 kávéskanál pirospaprika, só, bors 100 g zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.
Elkészítése: A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 4 dl tejföllel. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük.
Bazsalikomos sült keszeg majonézzel
Hozzávalók: 4 db keszeg, 2 dl majonéz, só, bors , paprikás liszt, bazsalikom, olaj a sütéshez.
Az alaposan megtisztított keszegeket bedörzsöljük sóval, borssal, finomra vágott bazsalikommal. Paprikás lisztben megforgatjuk, és forró olajban ropogós pirosra sütjük. Tálaláskor burgonyakrokettet, salátát és majonézmártást kínálunk hozzá.
Karácsonyi rakott hal fehérborban úsztatva
Hozzávalók (4-6 személyre):, 2x40 dkg különböző fajtájú szálka nélküli színhalhús , 1/2 kg halcsont vagy tisztított apróhal, 1 kg héjában főzött, és áttört burgonya, 10 dkg búzadara, 1 fej finomra vágott és kevés olajon párolt vöröshagyma, őrölt fehér bors, só, szerecsendió, 2 egész tojás, 2 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 1 csapott kanál liszt, reszelt sajt, mogyorónyi vaj, vágott petrezselyemlevél, citrom.
A héjában főtt, megtisztított burgonyákat áttörjük, majd elkeverjük az apróra vágott pirított vöröshagymával, és az előzőleg 2 dl forrásban lévő vízzel felfőzött búzadarával. Sóval, őrölt fehér borssal és szerecsendióval ízesítjük, vágott petrezselyemlevéllel színesítjük. A körömnyi kockákra vágott vegyes, szálka nélküli halhúst, a két tojássárgáját és fölvert habját, a kevés reszelt sajtot lazán hozzáforgatjuk, majd kivajazott tűzálló tálban a kész masszát egyenletes vastagságban elosztjuk és 180 °C-os sütőben lassan átsütjük. Közben a halcsontból vagy apróhalból alaplét készítünk, amit kevés vöröshagymával, sóval és fehér borssal ízesítünk, és jó egyórai főzés után leszűrünk. A hallét tejszínes habarással sűrítjük, a fehérbor és kevés citromlé hozzáadásával pikánsra ízesítjük.
A ropogósra sült rakott halból szeletnyi darabot tányérra emelünk, amit a kész fehérboros mártással körülöntve, és vágott petrezselyemlevéllel megszórva azonnal tálalunk.
Tengeri halfilé almás joghurtban sütve
Hozzávalók: 80 dkg tengeri hallé , 1 db citrom , só, törött fekete bors , 1 dl olaj , 25 dkg alma , 3 dl joghurt , 7 csokor kapor , 7 csokor metélőhagyma , 1 dl tejszín , 4 dkg vaj
A halfiléket megsózzuk, megborsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk, és olajon mind-két oldalát világosra sütjük. A tejszínt, a joghurtot, a hámozott, majd lereszelt almát, a finomra vágott kaprot és metélőhagymát összekeverjük, ha kell, utána ízesítjük. Egy tepsit kivajazunk, belehelyezzük a halfiléket, ráöntjük a joghurtos öntetet, majd 160-180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Burgonyával és vajas karottával forrón tálaljuk.
Heringsaláta
Hozzávalók: 80 dkg hering , 30 dkg főtt burgonya , 20 dkg alma , 10 dkg ecetes uborka , 5 főtt tojás , 2,5 dl tartármártás , 5 dkg lilahagyma , 7 db citrom , törött fekete bors , só , néhány kapribogyó
A heringet - ha szükséges - megtisztítjuk, a gerinccsontról lefejtve darabokra vágjuk. A főtt burgonyát, a hámozott almát kis szeletekre, az uborkát és a főtt tojást vékony karikákra vágjuk. A mártást citromlével, sóval, borssal, finomra vágott hagymával, kapribogyóval ízesítjük, majd lazán beleforgatjuk a zöldségeket. Tálaláskor heringszeletekkel, citrom- és tojáskarikákkal díszítjük.
Harcsa tejszínes gombamártással
Hozzávalók: 4, egyenként kb. 15 dkg-os harcsa-, vagy tengerihal-filé, só, 6-7 dkg liszt, a sütéshez: 5-6 evőkanál olaj, a mártáshoz: 1 kisebb vöröshagyma, 5 dkg vaj, 30 dkg csiperke, 2 csapott evőkanál liszt, 1 csapott kiskanál ételízesítő por, fél mokkáskanál őrölt bors, 2-2 dl tejszín és víz.
A halfilét besózzuk és félretesszük, amíg a mártást elkészítjük. Ehhez a hagymát lehéjazzuk, finomra aprítjuk, majd a vajon megfonnyasztjuk. A gombát is megtisztítjuk, fölszeleteljük, a hagymához adjuk, kevergetve 3-4 percig pirítjuk. A liszttel meghintjük, és még 1 percig a tűzön hagyjuk. Ezután az ételízesítővel meg a borssal fűszerezzük, a tejszínnel és a vízzel fölöntjük. Kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik. A halat lisztbe forgatjuk és a forró olajban oldalanként kb. 3-3 perc alatt megsütjük. Jól lecsöpögtetjük, majd tálaláskor a forró gombamártással leöntjük. Zúzott fokhagymával ízesített burgonyapüré illik hozzá köretnek, amit reszelt sajttal is meghinthetünk. Aki idegenkedik a fokhagymától, el is hagyhatja.

Nincsenek megjegyzések: