2009. november 1., vasárnap

Ősz ételei


Babos ragu recept Mondják-"Aki a babot szereti, rossz ember nem lehet..." Lehet, hogy igaz, de én a babot valóban szeretem. Olvastam egy jóféle babos ételreceptet. Íme!
Ez a főzelék és leves  egyik "átmeneti" változata. Pikáns és nagyon laktató.
Hozzávalók: 50 dkg apró fehér gyöngybab, 3-4 jó nagy fej vöröshagyma, 40 dkg sertéscomb,(de aki a szárnyasokat kedveli, az csirke- ill. pulykamellből is készítheti), 1 kicsi paradicsomkonzerv, só, bors, 2 szegfűszeg, szegfűbors, olaj
Elkészítés: A babot előző nap beáztatjuk, majd másnap enyhén sós vízben félig megfőzzük.(Az első levét öntsük le, akkor kevésbé fog "puffasztani")
Amíg a babot főzzük, elkészítjük a ragut. A 4 nagy fej vöröshagymát hosszúkásra felszeljük, és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd beletesszük(a megmosott) és apró kockákra vágott húst. Fűszerezzük sóval (vegetával), kevés borssal, 3 szegfűszeggel, szegfűborssal (ettől lesz pikáns) és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ekkor tesszük bele a paradicsomkonzervet, és akár még egy kevés ketchup-ot, majd szinte teljesen puhára főzzük.
Amikor a bab és a hús is külön- külön majdnem megfőtt, összeöntjük, és még kb. 15 percig együtt főzzük, hogy az ízek összeérjenek. (A babról a vizet előtte leszűrjük.)
Főzeléksűrűségű, nagyon pikáns ragut kapunk. Kiváló egytálétel hidegen-melegen.

Nincsenek megjegyzések: