2009. november 11., szerda

Orosháza gasztronómiája I. Tésztafélék


TARHONYA
Egy korábbi alkalommal már megkíséreltem azokat az ételeket csokorba szedni, amelyek jellegzetesen alföldi ételek, és itt Orosházán is jellemzőek. Jókora csokor összegyűlt, s most ismét egy olyan körben voltam, ahol éppen az orosházi érdekességekről egyedi dolgokról beszélgettünk, s elcsodálkoztam, hogy mennyire nem ismerik kincseinket. Egyik ilyen érték a TARHONYA, amely ezen a dél-alföldi vidéken ugyancsak elterjedt volt, s még ma is sokan ismerik, s vannak még híres tarhonyakészítők is. Érdemes lenne ezekre a dolgokra odafigyelni, s most én a tarhonya dicséretébe kezdek.
Előbb egy kis történelem dióhéjban csupán:
A tarhonya magyar száraztésztaféle- kezdhetnénk az alapkérdéssel. Annyira magyar, mint a paprika. Is-is. De mi is a tarhonya? Valóban száraztészta, s változatosan lehetett elkészíteni, meglehetősen egyszerű volt a tárolása, és igen laktató étel készülhetett belőle.
Az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel. Magyarországon általánosan az Alföldön terjedt el, mint az egyik leggyakoribb száraztészta.
Maga a tarhonya szó nálunk oszmán-török eredetű, esetleg déli szláv közvetítéssel is. Magyar szóként a tarhonya 1600 körül fordul elő először, akkor még nem tészta, hanem valószínűleg főtt hús törmeléke jelentésben.
Rostán átmorzsolva gömbölygetett tarhonyát tarhonya néven csak 1788-ban és az azt követő években írták le először, mégpedig verses művekben. Az elődök középkori apró tésztaformák voltak. Elkészítése igen munkaigényes, később ezért foglalta el a helyét a reszelt tészta. Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt, ahol készült az öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya, pirított tarhonya formájában.
Elkészítésének ideje hagyományosan a nyár első fele, az aratás előtti időszak volt. Ezért nevezték a júniusi meleget tarhonyaszárító időnek, a júniusi holdat pedig tarhonyaszárító csillagnak. Tarhonyarostán készítették, és minél kerekebbre sikerült, annál szebbnek tartották. A kész tarhonyát tésztaszárítóra rakták, majd száradás után vászonzacskóban a kamrában tartották.
Tarhonya
Hozzávalók: *60 dkg tarhonya, 10 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 5 gramm pirospaprika, javasolt folyadékmennyiség 1,2 l ízlés szerint só
Elkészítés:
A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A tarhonya súlyához viszonyítva kétszeres ( 1,2 liter) mennyiségû sós vizet forralunk. A tarhonyát zsíron aranysárgára pirítjuk. Egy kevés finomra vágott hagymát adunk hozzá. Ezzel is megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és fűszerpaprikát adunk hozzá. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a sós, forrásban levő vízzelFelforraljuk, fedôvel lefedjük. A forró sütôbe helyezzük, éskészre pároljuk. Miután a tarhonyát kiemeltük a sütôbôl, pecsenyevillával fölkeverjük. A tarhonya készíthetô vöröshagyma és fûszerpaprika nélkül is. A tarhonyát lefedve vízfürdôben tartjuk melegen tálalásig. A tarhonyát forrón, elômelegített tálra halmozzuk. Marhapörkölthöz adjuk.
Azt jó tudni, hogy a legjobb tarhonya a DUPSI TARHONYA Orosházán, de az ország majd minden részére szállítják. Baján a halászléhez a tésztát szintén a Dupsi félét használják.

Nincsenek megjegyzések: