2009. augusztus 17., hétfő

Nyári ételek: Variációk töltött paprikára

Zöldséges töltött paprika
35 dkg rizs, 9-10 szép paprika, 1-2 fej hagyma, 2 db közepes sárgarépa, 1 közepes zellergumú fele, 1 köteg kapor és petrezselyemzöld, 1/2 liter paradicsomlé, 3 ekanál liszt, 1-2 kanál cukor, 2 dl tejföl, só, bors, 0,5 dl olaj
A sárgarépát, zellergumót, igen vékonyra felvágjuk, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük. Az apróra hagymát megpároljuk, aztán a felvágott zöldségeket is megpuhítjuk ilyen módon, folytonos kavargatás mellett. Amikor szinte kész hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és zöldpetrezselymet is. Ha kellően megpárolódott hozzáadjuk az előfőzött rizst, azzal is 1-2 percig összekavarjuk a tüzön, majd hűlni tesszük.
A paprikák magházát kiszedjük, s a töltelékkel megtöltjük a paprikákat. Az edénybe kevéske olajat öntünk, s a megtöltött parikák minden oldalát kicsikét megpirírjuk (csak éppen kezdjen ráncosodni, de ne barnuljon). Kiszedjük a paprikákat, s ebben a zsiradékba készítjük el a paradicsommártást. Lisztet pirítunk, csak éppen kezdjen színesedni, s hozzáadjuk a fele-fele arányban összekevert paradicsomlét és vizet (összesen 1 liter). Ha felforrt beletesszük a megtöltött paprikákat, s igen kicsi lángon, a gyöngyözéstől számított 30 percig főzzük. Időnként óvatosan megkavargatjuk, nehogy lehúzódjon sűrűje. (Ha félünk, hogy a sűrű lisztes rész odakap, akkor a világos rántással a 30 perces főzés végén sűrítsük be!)
Megjegyzés: A töltelék lehet még gomba, de húst is adhatunk hozzá.) Tálalásnál tejföllel locsoljuk meg.
Töltött paprika II.
Fél kg darálthús, 1 szép fej hagyma, 15 dkg rizs, 0,5 dl olaj, 1 egész tojás, fél liter paradicsomlé, vagy 2 kisdoboz sűrített paradicsom, 2 l csontlé, só, bors, majoranna, pirospaprika.
Egy keverőtálba tesszük a darált húst, a párolt rizst, 1 tojást, majorannát, 1 kiskanál pirospaprikát, sót, borsot, s alaposan összegyúrjuk a tölteléket. A kimagolt paprikákat megtöltjük. A csontlében megfőzzük a megtöltött paprikákat, majd hozzáadjuk a paradicsomlét s világos rántással besűrítjük. Ízesíthetjük cukorral.
Körítés mellé hagymás törtkrumpli, s a paprikákra tejföl.

Nincsenek megjegyzések: