2009. július 10., péntek

. Nyári töltike

Vegyes levelekbe töltött szárma
Rábukkantam egy igazi nyári ételkülönlegességre, ami egyszerű, de mégis fenséges.
Szükséges: 25 dkg darált hús (én sertéshússal ettem, de bármilyen lehet), 2-3 kanál rizs, 1 köteg zöldhagyma, 1 sárgarépa, 2-3 fej csiperke gomba, pár szál kapor, kis csokor petrezselyemzöld, 1 paradicsom, 3 dl paradicsomlé, 2 kanál zsemlemorzsa, 10 dkg tejföl, só, bors, olaj, 15 dkg füstölt tarja, 50-60 db zöldlevél (hársfa, zsenge torma, karalábé, zsenge édeskáposzta, mángold, spenót, permettelen zsenge szőlőlevél, legjobb vegyesen mindenből), só, bors, kiskanál pirospaprika.
Készítése: A leveleket megmossuk, leforrázzuk, lecsepegtetjük. A zöldségeket: zöldhagyma, gomba, sárgarépa igen apróra vágjuk, amit lehet reszeljük. Olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot is, és zsírjára lesütjük. Hozzáadjuk a darálthúst, fehéredésig pirítjuk folytonos kevergetéssel. Levesszük a tűzről, s összekeverjük a megmosott és alaposan lecsepegtetett rizzsel, sózzuk, borsozzuk, vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral, s egy negyed órát pihentetjük.
Eligazítjuk egy tálcán a leveleket, ha kell kettőt is tehetünk egymásra, s egy kiskanállal apró rudacskákat formálva a levelekre helyezzük a tölteléket. Feltekerjük, úgy, hogy a két végét mindig beigazítjuk a kötegecske közepe felé. Így elkészülünk a töltelékekkel, amit szorosan egymás mellé és tűzálló tálba sorakoztatunk. Annyi vizet öntünk alá, hogy a kis töltelékeket éppen ellepje, sütőbe tesszük 30 percre közepes tűzre.
A 1 kanál liszttel vajjal rántást készítünk, felengedjük a paradicsomlével, s a csomómentes mártást a paprikára öntjük, s még 15 percig rotyogtatjuk a a sütőben.
Megtejfölözve tálaljuk.
Ennek az ételnek a különlegessége, hogy a különféle levelek íze átjárja az egészet. Készülhet paradicsomnmártás nélkül is. Akkor csak a vízben főzzük meg, s hidegen is fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések: