2009. június 4., csütörtök

Új salátareceptek és holnap kezdődik a libamáj fesztivál



Itt a tavasz, s természetes már, hogy hideg van (de csak most, különben tombolt májusban a kánikula). Bolond az idő, mint ahogyan mi is egy kicsit megtébolyódtunk. Egy vigasztal azért, hogy időnként mégis tudunk beszélgetni is, és van kivel beszélgetnem is. Miről? Finom ételekről, finom, légies emlékekről, s hangulatokról. A többit elhesegetem magamtól, mert egyre undorítóbb az egész, mint egy nagy maszlag, vagyis olyan mint a csattanó-maszlag főzete. Azonnal mérgező.

"De félre tőlünk minden rossz,
itt a finom libakoszt!
Libamájat falatozunk,
Elmúlik így minden gondunk.
Csak még kettőt alszunk még,
Gágogásra ébredénk!


Én most finom ételeket ajánlok mindenkinek. Ezzel törődjünk inkább!

1. Tavaszi rizssaláta:

(önálló fogásként is csodálatos vacsora például.)

Szükséges: 20 dkg rizs, 20 dkg sajt, 5 db. paradicsom, 3 db. közepes uborka, 2 db. kaliforniai paprika (piros és zöld), 1/2 citrom leve, kis csokor kapor, kis csokor zöldpetrezselyem, 2 kanál friss vágott rozmaring, 5 kanál olivaolaj, só
Elkészítése: A megmosott rizst megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, s hagyjuk kihűlni. A paradicsomot, sajtot, paprikát, uborkát kis kockákra vágjuk.A citrom levét, az olajat, sót jól összekeverjük.
A kihűlt rizshez adjuk a kockára vágott zöldségeket, sajtot, az apróra vágott kaprot, zöldpetrezselymet, rozmaringot, óvatosan összeforgatjuk, meglocsoljuk az olaj és citromlé keverékkel, azzal is átforgatjuk, legalább fél órára hűtőbe tesszük érlelni.
Körítésként vagy önálló fogásként kínálható
2. Tejfölös kapros fejes saláta:
Szükséges: 2 fej friss zöldsaláta, fél csokor friss kapor, 2 dl tejföl, só, fél citrom leve

Elkészítése: A salátafejeket miután alaposan megmostuk, leveleire szedjük, (tépjük, nem késsel vágjuk), lecsepegtetjük, s a salátástálba tesszük.

Elkészítjük az öntetet! A tejfölt, apróra vágott kaprot, sót, citrom levét alaposan összekeverjük. Ráöntjük a salátára, s óvatosan összeforgatjuk. Fél órát érleljük a hűtőben, s aztán fogyasztjuk. Önmagában, de sültek mellé adva is kiváló.

3. Krumplisaláta tavaszi mustáros öntettel:

Szükséges: 60 dkg krumpli, 1 fej lilahagyma, 1 fej makói hagyma, kis csokor metélőhagyma, 1-2 kiskanál almaecet, 1 1/2 dl olivaolaj, bors, 3 evőkanál mustár, néhány darab olajbogyó

Elkészítése: A kockákra vágott krumplit megfőzzük, levét leöntjük, s óvatosan egy tálba tesszük, amíg kihűl.

Elkészítjük az öntetet: az olajat, sót, mustárt, borsot alaposan elkeverjük.

A kihűlt krumplikockákra szórjuk a vékonyra felszelt hagymákat, rákanalazzuk az öntetet, s óvatosan összekeverjük. Egy órára a hűtőbe tesszük.

Salátalevélre tálaljuk, megszórjuk kevéske aprított metélőhagymával, egy-egy szelet paradicsomkarikát tehetünk rá, s mellé szépen sorjába paprikacsíkokat helyezünk el. 1-1 olívabogyót tesszünk a salátára koronaként.

Roston sült halak, húsok mellé adható.



HOLNAP KEZDŐDIK A LIBAMÁJFESZTIVÁL Gyopároson no nem a strandon, hanem a Konferencia központnál

Nincsenek megjegyzések: