Töltike vagy padludka, töltött szőlőlevél
Most van itt az ideje a zsenge szőlőlevél szedésének és elraktározásának télire. Aki szereti a töltikét (olyas mint a töltött káposzta,. csak apró, guszta és zsenge. Készülhet hússal és rizzsel, de csak rizzsel is. Érdemes megkóstolni!)
Szedjünk egy adag permetezetlen friss, zsenge szőlőlevelet minél nagyobbat. Alaposan megmossuk, lobogó ós vízbe tesszük pár pillanatra, aztán gyorsan a csap alatt folyó vízben lehűtjük. 10-10 darabot egymásra rakunk, feltekerjük és állva széles szájú üvegekbe állítjuk.
Közben vizet forralunk ( 1 liter vízbe 1 és 1/2 kanál só), kihűtjük, és a szőlőlevelekre öntjük, hogy alaposan ellepje. Tetejére kevéske olajat öntünk, s légmentesen lezárjuk. Akkora üvegbe tegyük, amennyit egy főzetre felhasználunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése