2009. június 2., kedd

Itt a június - keressünk új ízeket!

Június van már visszavonhatatlanul, s ebben a hónapban is sokféle esemény történik, de a konyhában is új ízek jelennek meg.Nohát az eseményekről, amelyek a közelben voltak és vannak, nem lehet érzelem nélkül szólni, főleg azokról a mozgató rugókról, amelyek ma is itt munkálkodnak és rombolnak szerteszéjjel Európában, no és persze itthon. De mégis remélem, hogy az európai népek nemzeti büszkesége erősebb, minthogy feladják a nagy tégelyben való feloszlatás elleni küzdelmet. Ez mindjárt az ételeknél kezdődik, hogy őrizzük a hagyományt, vagy mindent átveszünk, vagy minden tudást leépítünk (lásd magyar közoktatás, és magyar? GASZTRONÓMIA). Persze az az igazság, hogy a magyar szakácsok is gyakran feladják a magyar nemzeti sajátosságokat, s inkább hódolnak a trendeknek, mint megőrizzenek. Pedig hosszú távon, az őrzőké a dicsőség, s nem a behódolóké
S akkor itt van mindjárt a hagyományteremtés szándékával létrehozott I. Libamájfesztivál Orosházán (2009.június 5-6-7)
Azt hiszem érdemes lesz mindenkinek kilátogatni Gyopárosra a Konferencia központba, ahol lesz a fesztivál törzshelye. Talán elérhető áron kóstoló is lesz, bár a program elég titokzatosnak tűnik. Nézzétek meg: http://www.libamajfesztival.hu/
El kell menni, meg kell nézni, örülni kell, s aztán mondható vélemény is. Mert kell a vélemény, hogy a II. fesztivál még jobb, még híresebb legyen.
Ha minden igaz a fesztivál apropójaként megjelenik az Orosházi libalakoma című könyvecském is, ami sebtében készült el, s máris készül a második, bővített kiadás is.
Tehát itt a június, keressük az új ízeket, s őrizzük a hagyományokat.
No és itt a déli részén az országnak a májusi kánikula kárát ezután látjuk, de többek között elvitte már jórészt a bodzát is, pedig abból is finom magyar unikumok készülhetnek...Egy jó pohár ásványvízzel hígított bodzaszörp értéke nálam igen magas. (A bodzaszörpről korábban már írtam).
Hát ezekről a dolgokról most ennyit, de folytatom a júniusi elmélkedést. Rövidesen közreadok egy finom sütemény leírást

Nincsenek megjegyzések: