2009. március 11., szerda

Káposztás pompos (régi orosházi recept)

Fontos tudnivaló, hogy a kenyértészta összeállítása (hűvös időszakban) meleg helyen történjen, a tűzhely közelében.
Hozzávalók:
a)Kenyértésztához: 70 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 2-2,5 dkg só
b) Töltelékhez: 1 kg édeskáposzta, só és bors ízlés szerint vagy cukor ízlés szerint
Készítése: A kellékekkel úgymond kenyértésztát gyúrunk, mint a kenyeret kelesztjük, a cipót 6 részre osztjuk, átgyúrjuk, pihentetjük letakarva. Aztán egyenként mindegyiket elnyújtjuk a tepsi nagyságára a szükség szerinti sorrendben.
A káposztát lereszeljük , megsózzuk és állni hagyjuk, hogy levet engedjen( 10-15 perc). Utána kézzel kinyomkodjuk, ízlés szerint cukorral (vagy őrölt borssal) összekeverjük.
A kizsírozott tepsibe teszünk egy elnyújtott tésztalapot, arra kerül egy sor káposzta, ismét tészta, s ez addig tesszük, míg valamennyi rétegesen egymásra kerül a tepsibe.
Előmelegített sütőbe tesszük s megsütjük, kb. 35-40 perc 220 fokon.
Megjegyzés: A receptet Juhász Nagy Vilmos leánya, Paulovicsné mondta el 2009. febr. 28-án. Emlékezete szerint nagyon gyakran készült náluk, kenyérsütés alkalmával mindig sütöttek zsíroslángost és pompost is.
Reggelire ették, de később is finom volt, ha megéhezett az ember.

Nincsenek megjegyzések: