2013. október 9., szerda

Mártás

Tormamártás
Régi idők emléke rémlik fel bennem, mikor anyám vasárnaponként húslevest főzött, s az volt az ünnep maga. Gyakorta ma is szívesen készítjük, s ha már az ember mindenbe belefáradt, akkor főzünk egy finom húsleves, amit cérnametélttel, eperlevéllel, csigatésztával vagy grízgaluskával gazdagítunk. A levesben főtt hús és a zöldség aztán jöhet a leves után. Ez így együtt a főétel nálam. A hús mellé kedvelem a szószokat, a krumplipürét, kenyérgombócot vagy laskát.

Tormamártás





A vasárnapi húslevesben főt hús mellé szívesen csinálok mártást. Legyen az gyümölcs, vagy éppen tormamártás. Ezt a mártást igen könnyű elkészíteni, és nem vesz igénybe túl sok időt sem, mégis sokkal finomabb mintha csak simán a tormával tálalnánk fel a húst. Üveges csemege reszelt tormából készítem, mert a erőset nem kedveljük, de szerintem abból is készíthető. Még időben van az aki, esetleg kedvet kapott hozzá, és a mai ebédnél szeretné a főt hús mellé kínálni. Nem csak főt húshoz, de a húsvéti sonka mellé is kitűnően illik.


 Hozzávalók:

1 üveg torma
margarin
1 ek liszt
1-1,5 dl tejszín

őrölt fehér bors
cukor
ecet

A margarint felolvasztani és hozzáadni a lisztet, majd világos zsemle színűre pirítani.

A tormát simára keverni a tejszínnel, majd állandó keverés mellett a liszthez adni. Ízlés szerint ízesíteni és jól kiforralni. Ha túl sűrű lenne, még tejszínt adni hozzá. 1-2 percig kevergetve készre főzni.
Főt húsok, és füstölt húsok mellé tálalni.pi

1 megjegyzés:

Hajvitamin írta...

Ez nagyon jó kis recept, nem utolsó sorban vitaminbomba!