2012. július 25., szerda

Folyóirat ajánló

Erdélyi Konyha
( IV. évfolyam 7. szám)
Már többször átlapoztam a mostanában nálunk is kapható Erdélyi Konyha című folyóiratot, amely a hozzánk közeli Erdélyország ízeit kínálja az Olvasónak. Mit mondok, hogy kínálja, sőt csábítja az embert, hogy kipróbálja, megízlelje. Tanulni lehet Tőlük. A honi gasztrólapok kényes rafináltsága innen hiányzik, s mégis csodás. Mi benne a csoda? A mai trendeket népszerűsíti, de úgy teszi mindezt, hogy a hazai ízeket és alapanyagokat igazítja ehhez. Vagy a külhoniakat igazítja a hazaihoz? Azt hiszem az utóbbi az igaz. Azt teszi, amit évszázadokon át tett az erdélyi konyha, magába olvasztotta a különböző népek konyhájának minden csodáját.
A lap alcíme is szívet melengető, csalogató, hazahívogató - a hazataláló ízek világa -."Hej, ha egyszer az ún. anyaországbeliek is megtanulnák, hogy mi is az a haza melege, mi a tűzhely melege, s elkezdene átsugározni, akkor mindjárt másfele fogunk járni. De erről most álmodni sem merek igazán.  Pedig mennyire igaza van a lap vezércikkét író gyergyószentmiklósi Török Zoltánnak: " A változások és a választások korát éljük a gasztronómiában is.... az Erdélyi Konyha segítségére mindig számíthat a Kedves Olvasó.
Jó szívvel ajánlom én is a lapot. 
S íme ízelítőnek egy finomság: Juhtúrós rakott pityóka  ( Hozzávalók 1 kg krumpli, 2 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg  füstölt szalonna, 40 dkg juhtúró, 8 dl tejföl, friss tárkony, zöldpetrezselyem, só, bors, zsiradék a tepsi kikenéséhez.)
Elkészítése: Héjában, sós vízben megfőzzük a krumplit, majd szép szeletekre vágjuk (van, aki azt mondja, mikor kihűlt, van aki azt állítja, hogy forrón kell felkarikázni.) A szalonnát felcsíkozzuk, kisütjük, s megsütjük a zsírjában a felkarikázott hagymát. A tepsit zsírral kikenjük, aztán egy sor krumpli, kicsi só, bors, rá a hagyma, néhány csík szalonna ( ha tovább akarjuk gazdagítani tehetünk kolbászkarikákat is bele). A tejfölt elkeverjük a felaprózott petrezselyem zölddel, meglocsoljuk, s folytatjuk a rétegzést. Tetejére jön a tejföl. Előmelegített sütőben fél óra alatt készre sül. 
Egy-egy tükörtojást adunk mindenkinek a rakott krumplija tetejére, s mellé paradicsomsalátát kínálunk.
Ez egy ősi bukovinai étel, amit Varga Károly bányászott elő. Ki-ki aztán tovább gondolhatja ezt a rakott krumplit is.

Nincsenek megjegyzések: