2012. február 14., kedd

Nem flancos konyha

A szegények levese a PERGELT LEVES hogy ne felejtsünk merről merre haladunk, időnként érdemes betekinteni a "Nem flancos konyhák"-ba is. Csak kíváncsiságból. Dédapáink szerették a pergelt levest is tarhonyával, nagyapámék a némettáska levest ették. Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 2 deci tarhonya, 1 fej vöröshagyma, őrölt pirospaprika, petrezselyemzöld.

Ebben a hideg havas februárban, bizony ha eszébe jut a száz, százötven évvel ezelőtti világ, ha csak felidézem az idén éppen 99 évvel ezelőtt született anyósom Eszti mama (Szikhát tanya) meséit és a nemrég elhunyt (Mancika apósom húga 90 éves volt) rokon a Mikes utcai családi házból mondásait, akkor azt mondom bizony szűkös világ volt az. A konyha egyszerű volt ugyancsak. Az egyszerűséget a maihoz viszonyítom, mert ott minden természetese volt. Maga a konyha berendezése, felszereltsége is más volt, a mostani dolgokból, gépekből szinte minden hiányzott. És mindent kézzel végeztek. Másrészt mindent megtermeltek, mert azért volt a kert - mondták - , hogy abban alapzöldségekből (sárgarépa, petrezselyem, cékla, vöröshagyma, mák, paradicsom, paprika, uborka, káposzta) mindig legyen. Gondosan ápolták, ravasz ötletességgel, minden kis helyet kihasználtak, mert azt mondták, enni kell, tehát a kertbe vetni kell, nem venni kell. (A kertek lassan elgazdátlanódnak! Vagy ki tudja, amikor buli a világ!) Hát ez nehezen követhető ma, de azért sokminden megszívlelendő lenne, különösen most, hogy ínséges idők jönnek. Mancika még utolsó évében is kiment a kertjébe, székkel támaszkodott, s aztán azon ült és megkapálta szépen a kertet. Ezzel úgy egész nap el is bíbelődött, közben mindig megfőzte a maga kis ételét. Hiába rendeltek neki házhoz szállítva a főtt ételt, azt meg nem ette, csak az övét. Egyedül kenyeret, tejet, vajat, túrót, néha kis húst hozatott a boltból.
A pergelt leves egykoron kedvelt és rendszeres étel volt minálunk is. Néha szoktunk most is főzni. Ennek változata nálunk még ma is kedvelt a némettáska leves. Ami csupán annyiban különbözik, hogy tarhonya helyett zsíron párolt hagymával töltött derelye (táska) kerül befőzésre. A minap éppen ezt főztünk. A Pestről hazajött gyerekek is nagy örömmel ették, pedig nekik már nem volt mindennapos levesük. Talán éppen ehettek, ilyent is.
Elkészítés: Először 5 deka füstölt szalonnát apróra vágunk, megpirítunk. Zsírjában megpirítunk 2 deci tarhonyát. (Ha a levest sűrűbbé akarjuk tenni, kávéskanálnyi lisztet is hinthetünk a megpirult tésztára.) Most hozzáadunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, pirospaprikát és apróra vágott petrezselyemzöldet, ezt forró vízzel feleresztjük, majd addig főzzük, hogy a tarhonya még kissé ropogós maradjon.

Nincsenek megjegyzések: