2012. január 20., péntek

TÚRÓS LEPÉNY


Túrós lepény, a tészták királynője, avagy a Szikháti túróslepény
Az orosházi túróslepény hajdanán messze földön híres volt. Ma is van, ehető, vehető, süthető, de ez nem az! Hosszú ideig nem tudtam rájönni, hogy miért dicsérték egykoron annyira az orosházi süteményt. Pedig ez nem csupán legenda, hanem valóságos tény, hiszen emlékszem még, hogy anno Eszti mama a Szikháti tanyáról, amikor hét végeken bejött a Könd utcai tejpiacra, hogy vajat, túrót, tejfölt kínáljon a városiaknak, mindig hozott egy kis garabolyban 20-25 db túróslepényt is, ami egykettőre el is fogyott. Hogy mi volt a titka? Lehet, hogy ő sem tudta igazán, csupán követett egy hagyományt, amit ő is úgy tanult anyjától. Ez a titok a túróban van.
A Szikháton a tanya melletti istállóban három tehén kérődzött és eszegetett finom takarmányt, amit apósom készített oda, akkurátusan, ahogy elő van az írva. Volt abban dara, zöldtakarmány, télen kukoricaszár, amiről a száraz leveleket leették, (a szárral, - "szárizik" - a házban fűtöttek a búboskemencében,), s minden egyéb, amiről tudták, hogy fontos a jószágnak. A tejet aztán feldolgozták. A vajkészítéshez szeparátort használtak, (ma is megvan!), kis formázójuk is volt a vajdarabkák egységesítése miatt, sőt címkével is ellátták (a minap éppen előkerült egy ilyen címke a hajdani dolgok közül). Persze a tej egy részét megaltatták és túró készült belőle. Nos ez volt az a híres túró, amiért az orosházi túróslepény más volt, mint a többi. A titok? Nem oltóval altatták a tejet, mert akkor morzsás lesz a túró, hanem természetes módon altatták, így készült a finom rezgőstúró, aminek ízállaga is másabb volt. Persze ez nem mindenkit érintett. Mert ez is olyan, hogy kinek a pap, kinek a papné. Volt, aki az orosházi túróra esküdött, mások pedig vásárhelyi túróra (az oltóval készült). A tavaly, hogy éppen Nagy Gyula etnográfus éve volt Orosházán, olvasgattam munkáit és a Vásárhelyi puszta leírásában is megerősített ennek a túrókészítési mód különbözőségében. Hát itt a titok. Hogyan készül a túró.
Nos a jövő héten ki is próbáljuk a kétféle eljárást.Két-két tepsi túrósrétest sütünk és tesztelni fogjuk. Majd beszámolok a dologról mindenképpen itt is.

Nincsenek megjegyzések: