2012. január 13., péntek

MORZSÁK

...avagy a blogger főz-süt-elmélkedik
Amióta megírtam kulináris dolgokkal foglalkozó könyveimet és folyamatosan bloggolok is, azóta minden ilyen dolgot szenvedélyesen gyűjtök. Kiderül, hogy néha már nem férek a feljegyzésektől, mert már_már kilószámra halmozódik a papír körülöttem, s lassan formálódik minden könyvvé.
Nohát ezért néha selejtezni kell!
Ma ez volt a foglalatosság, ebéd előtt és után selejtezés. Ebéd télies módra : gyümölcsleves és egy kis disznótoros falatozás. Nos ez nem jó nekem, mert hol a diéta!. Ugye egy kis cukor, s vannak vonzadékai is megjelentek. Igyekszem azért tartani.
Cetlireceptek: (hihetetlen sok receptet kaptam, küldték, s olvastam itt meg ott. Ezek a cetlire jegyzett receptek vagyis cetlireceptek) Nem főztük megh, de állítólag jók. Közreadom őket, hátha valakinek ötleteket ad!)
Rakott káposzta: közepes káposztafejeket vegyünk: fél lila, fél fej fehér, fél fej kelkáposzta. Csíkokra szeljük, forró vízben éppen megpároljuk, külön-külön, aztán hűlni hagyjuk.
60 dkg darálthúst, 1 fej v.hagymán (szelve) megpárolunk, darált köménymagot és fokhagymát adunk hozzá, sózzuk, borsoljuk, meghintjük végül kevés fűszerpaprikával.
Rizst párolunk (lehet tarhonyát vagy kölest is),
Egy tálat kikenünk vajjal vagy kacsazsírral. Lerakjuk a hozzávalókat: egy sor lilakáposzta, rizs, hús, hígított tejfül, s aztán fehérkáposzta és a többi, s a végén a kelkáposzta és a többit rá.
Káposztalevéllel befedjük, meglocsoljuk tejföllel.
Sütőben 180 f9kon pirosra sütjük. A végén reszelhetünk rá megy kis sajtot, s ráolvasztjuk . Az egész sütési ideje kb. 30-40 perc.

Egészség:(a cím magért beszél, hogy mim kerül ide. Ez is gyűjtemény cetlikre, füzetekbe, s most közreadom, nehogy elvesszen. Valaki, lehet, hogy örül nekik!)
Koleszterin csökkentők: alma, citrom, eper, grapfruit, körte, málna, meggy, borsalmasajt, mandula, mogyoró, csonthéjasok - cseresznye, barack, szilva
Ötlet:(elesett fogások, hátha valakinek hasznára van. Nem csupán főzésről van szó.)

Nincsenek megjegyzések: