2012. január 30., hétfő

Cetlireceptek

Tél van, a hideg is ideért, jöhet a kolbász
Egy kedves ismerősöm hozott egy kolbászreceptet, amit ő is kapott, s már jó ideje kering egy körben. Azt mondta, hogy ez a kolbász nagyon finom. Ki lehet próbálni.

Ez egy nagyon bevált és sikeres recept, melyet sokan kipróbáltak:
Hozzávalóük: Sertéshúsból 9 kg, amihez adunk 1 kg zsírszalonnát, ízesítjük só (27 dkg), fehér bors ( 1 dkg), porcukor (15 dkg), örölt szerecsendió (2 gr), őrölt kömény ( 6 gr), fekete bors (2 dkg), piros paprika (17 dkg), fokhagymát (4 djg) összezúzzuk.
A jhúst és a szalonnát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, a fűszerekkel összekeverjük, s hideg helyen egy-két napot állni hagyjuk, időnként persze megkeverjük az egészet, hogy jól átjárja a fűszer az egészet.
Finom lyukú darálón ledaráljuk, s keverés nélkül azonnal a bélbe töltjük. Egy napot szikkadjon ródra akasztva, s azután mehet a füstölőbe.
S akkor még egy szalámi recept is itt van: Az eljárás hasonló az arányok pedig ezek: sertéshús 8,2 kg, szalonna 1,5 kg, bors 1,7 dkg, porcukor 10 g, őrölt szerecsendió 3 g, szegfűbors 3 g, és végül zúzott pépes fokhagymából 2 dkg megy hozzá.
Aztán töltés vastagbélbe, zsinegelés, rúdra akasztás, szikkasztás, s füstölőre visszük.
Hosszú időn át tárolni úgy lehet a szalámit, ha füstölés után egy - két hetet felakasztva a kamrában szikkasztjuk, aztán egy ládát megtöltünk szitált fahamuval, s a hamuba temetjük. Tetejét is megszórjuk jó vastagon hamuval. Használatkor letöröljük szépen a hamut, s fogyasztható. Csodafinom. A spanyolok, olaszok ilyen módon világüzletet csináltak a kolbászból, szalámiból és a híres sonkákból.

Nincsenek megjegyzések: