2011. december 30., péntek

2012

Itt van már az új esztendő, még egy nap, s aztán kezdődik 2012.

Vigyázz, hogy miként kezded az első napot:
1. Reggel jó hid
eg vízben mosakodj meg, egész évben friss leszel! 2. Ne menj orvoshoz, és ne hívj a házhoz orvost, mert ha jön, akkor egész esztendőd betegségben telik! 3. A kútról hozott friss vízre vigyázz, mert az az "aranyvíz", s aki birtokolja egész évben szerencsés lesz! 4. Szilveszter éjszakáján bontott pezsgőből végy magadhoz egy pohárral, s Gyopároson a hídon állva, köszöntsétek a tó tündérét az év első napján! 5. Ha átsétáltál a hídon, amelyre rátetted a +hűséged lakatját", a kulcsot rejtsd el vagy dobd a tóba, s az ősparkba érve ültess el 9 tő hóvirágot vagy krókuszt a fák között! 6. Ha ebédelni térsz meg otthonodba, kappant, tyúkot, csirkét, pulykát ne egyél ezen a napon (jórészt azért, mert nem vagy angol!), másrészt pedig ismert dolog a kapirgáló baromfi elkaparja a szerencsédet. Tessék jól meggondolni! 7. A hallal is csínján bánj, mert ahol nincsen folyóvíz és mégis halat eszel ott, azt tartják, hogy a szerencséd, gazdagságod máshol folyik el! (Gondolj a bankokra, hogy elúsztatták a szerencsédet!) Végül egyél, igyál, érezd jól magad, de gondolj arra, hogy január 2-án Ábel napja van, és munkanap. A székely legényke Ábel is kiment a rengetegbe vigyázni az erdőre, de jött aztán az ijesztő Fuszulán.
Legyetek óvatosak! Legyetek mértékletesek, legyetek szelídek. Kerüljétek a nagyszájúakat!
A baromfiudvarban pedig ne feledjetek időnként friss vizet tenni a tyúkok, kacsák, libák, itatójába.
Olvasni ajánlom mindenki okulására Tamási Áron: Ábel című regényét.
És persze kóstolgassa mindenki Orosháza izeit, s szilveszter éjszakáján illik enni egy-egy szelet túróslepény tortát is.
Egy kis kitérő még...
A szilveszter eredete Az újév Julius Ceasar naptárrreformja után került január elsejére, általánossá azonban csak 1582-ben, a Gergely-naptár bevezetésével vált. Addig sok más valláshoz hasonlóan az újév valamikor a tavasz folyamán kezdődött. Mint az elnevezésből sejthető, szilveszterkor Szent Szilveszter pápát ünnepeljük.


Újévi képeslapok a 20. század elejéről

Noha a szilveszteri mulatság közben egyre ritkábban jut eszünkbe Szent Szilveszter, az ünnephez kapcsolódó hiedelmek nagy része a mai napig fennmaradt.
Szerelem, párválasztás A régi korok leányai számtalan praktikát képesek voltak kieszelni leendő férjük kilétének leleplezésére. Lássunk néhányat ezek közül:
  • házilag készített gombóc tésztájába cetliket gyúrtak, amire előzőleg a férjként szóba jöhető férfiak nevét írták. Amelyik gombóc főzéskor elsőként jött fel a víz színére, az tartalmazta a jövendőbeli nevét.
  • a lányok férfinadrágot tettek a párnájuk alá (ejnye-bejnye, kinek a nadrágját?), és megálmodták, ki lesz a férjük.
  • a lányok ólmot olvasztottak, majd hideg vízbe csepegtetve azt lesték, milyen betűt formáz a vízbe cseppenő fém, így megtudhatták. A leendő férj nevének kezdőbetűjét.
  • sok háznál mandulaszemet, vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a babona szerint férjhez ment a következő esztendőben.

Újévi szokások

  • Ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét.
  • Az újév napján végzett cselekvések egész évben ismétlődni fognak.
  • Különösen fontos szerepet kapnak az e naphoz kötődő zajkeltő szokások melyek célja az ártó, rontó erők távol tartása a háztól. Eszközei igen változatosak, karikás ostor, duda, csengő, kolomp. Ezeknek a zajos mulatozásoknak a városi megfelelői a szilveszteri trombitálás és sajnos a petárdadobálás is.
  • Ha jó, finom italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz – így alakult ki a pezsgőivás szokása, ami a tömegpezsgők megjelenése előtt csakis a kiváltságosok itala volt, hiszen méregdrágán lehetett hozzájutni (akárcsak ma a jobb fajtákhoz)

Étkezések

A szilveszteri és új évi menüt nagyban meghatározták a vagyon gyarapodásához kapcsolódó hiedelmek, ezért nem kerülhetett ám akármi az ünnepi asztalra! Az étkezésekkel kapcsolatos szokások többségét valószínűleg nagyon sokan ismerik, de lássuk őket azok kedvéért, akik nincsenek felvilágosítva e téren!

Mit ehetünk?

  1. malacsültet, hiszen a röfi befelé túr, így a szerencsét is betúrja a házba
  2. lencsét és egyéb szemes termésekből és magvakból készült ételeket, mert ezek az apró magvak a pénz bőségét jelentik
  3. rétest, mert akárcsak a rétestésztát, a gazdagságunkat is hosszúra nyújthatjuk vele
  4. régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
  5. minden szempontból megfontolandó jó tanács: ne faljunk fel mindent szilveszterkor, így az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni
  6. halat csak folyómenti vidékeken fogyasszunk, mert a többi helyen elúszik a háziak szerencséjével a halacska

Amit tilos enni :

  1. baromfihús, mert a kétlábúak kikaparják a szerencsét
  2. a fentiek alapján, akik nem folyó mentén laknak, ne egyenek halat, mert elúszik szerencséjükkel
  3. NÉHÁNY HASZNOS RECEPT AMI ajánlott! Lencsefőzelék Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2dkg liszt, kis fej hagyma, babérlevél, paprika, tejföl, ecet, só
Elkészítés:
A lencsét nézzük át, és többször mossuk meg, majd éjszakára áztassuk hidegvízbe.
Másnap a sóval és a babérlevéllel együtt főzzük meg. Ha puha, hagymás, paprikás rántást készítünk, besűrítjük vele a főzeléket és még pár percig főzzük. Ecettel és csipetnyi cukorral ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

Túrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg szitán áttört tehéntúró, 30 dkg vaj, 1 egész tojás, só
Elkészítés: A hozzávalókat a tojás kivételével deszkán jól összedolgozzuk. Kétszer egymás után kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Utána 1 centi vastagra kinyújtjuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket megkenjük tojással, vigyázva, hogy az oldalukon ne csorogjon le. Forró sütőben megsütjük.



Nincsenek megjegyzések: