2011. október 30., vasárnap

Orosháza izei Zombán

Gombás tokány, ahogyan az Oros-haza Baráti Kör szereti

(Elkészítési javaslat 10 főre)

Kovács Péter receptje, amely OBK honlapján olvasható.

Hozzávalók:

  • 3,5 kilogramm sertéscomb
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 20 dkg mangalica szalonna
  • 7-8 közepes fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kilogramm gomba
  • 40 dkg sárgarépa
  • 4-5 szál fehérrépa
  • 4-5 deciliter tejszín
  • 4 húsleveskocka
  • 1 üveg olaszrizling
  • Fűszerek:só, bors, majoranna,őrölt kömény, tárkony, kakukfű

A húst előző nap felvágjuk kis kockákra, és egy kevés borban bepácoljuk. A kétfajta szalonnát megpirítjuk, hozzátesszük az apróra vágott hagymát. Kissé megfonnyasztjuk hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát és az előkészített húst. Öntünk hozzá egy kevés vizet és fehérbort, adunk hozzá sót, borsot, majorannát és köményt, majd beletesszük a húsleveskockát. Kb egy óra főzés után a karikára vágott sárgarépa és a fehérrépa következik. Ízlés szerint megszórjuk tárkonnyal és kakukkfűvel, végül az apróra vágott gomba és a tejszín következik. Ha szükséges, kevés liszttel behintjük.

Örömmel adom közre az Oros-haza Baráti Kör ételkülönlegességét, amelyet Zombán is versenyeztettek, dee mégsem nyertek. Gondolom, hogy csupán azért, mert még a régi hagyományos "vastag" pörköltek viszik a prímet. de sebaj, azért finom ez, még nem próbáltam, de elkészítem. Azt gondolom, hogy a combhúson kívül más húsokból való válogatás még ízletesebbé teheti ezt a társasági ételt. Én húsleveskockát nem tennék bele.

Nincsenek megjegyzések: