2011. augusztus 17., szerda

Variációk szilvás túrógombócra

Szilvás túrógomboc

Hozzávalók (12 – 14 db közepes gombóchoz):
50 dkg tehéntúró (ne legyen száraz)
3 db tojás
4 evőkanál búzadara
2 evőkanál liszt
1 db vaníliás cukor
1 evőkanál zsír (esetleg olaj)
5 evőkanál zsemlemorzsa (lehet kevesebb vagy több, tapasztalat alapján)

Előkészítés (a főzés előtti napon, de legalább 5 órával a főzés előtt):
A túrót egy tálban villával jól széttöröd, hozzáadod a tojásokat, a búzadarát, a lisztet, a vaníliás cukrot és csipet sót. Jól összedolgozod. Gombócokat formálsz belőle a kezeddel (a mennyiséget evőkanállal adagolhatod). Az elkészült gombócokat 5-6 óráig, reggeltől estig állni hagyod, mert ez alatt az idő alatt a búzadara megduzzad, nedvességet szív magába és gyorsabban megfő.Ez mindössze néhány perces munka.
Elkészítés: csak frissen jó, melegítve könnyen megkeményedik, mikrohullámú sütőben biztosan!
Egy nagyobb lábosban vagy fazékban vizet forralsz és egynként beleteszed a gombócokat. Ha állás közben lapos lett az aljuk, kicsit átformázhatod. Amig fő a gombóc, a zsemlemorzsát egy közepes méretű lábosban a felolvasztott zsírhoz adod és állandó keverés közben közepbarna színűre pirítod. Vigyázz, mert kezdetben nagyon lassan pirul, de utána pillanatok alatt odakozmálhat, ha nem vigyázol. Közben a túrógombócok szépen megfőnek: feljönnek a víz tetejére. Ezután még néhány percig hagyod őket forgolódni a vízben, majd egyenként egy kis szűrőkanállal a pirított zsemlemorzsába hengergeted.A víz forrását követően 10 15 perc alatt kész van.
A gombócokat a tányérokra szeded és a következő dolgokat adhatod hozzá szilvalekvár vagy bármilyen gyümölcslekvár leginkább (természetesen lehet még mást is, kreatívitásodtól függően): só és tejföl
porcukor és tejföl (ezt ajánlom legkevésbé, mert a cukornak nem vagyok barátja)
lekvár (sárgabarack, eper, szilva, áfonya, szóval, ami éppen van otthon; ha nincs ajánlom, hogy sárgabarackot vagy áfonyát vegyél).
Hústalan napokon is megfelelő étel, a böjti étrendbe is beleillik.
Megjegyzés:
Most küldte egy ismerősöm ezt a receptet. Úgy gondoltam, hogy ezt a túrógombóc keveréket töltjük meg szilvával. Még ma meg is formázom a gombocokat, reggelig áll majd a hűtőben, akkor töltöm meg felezett érett szilvávsl, aztán kifőzni és lehet falatozni.
Máris érzem az ízét.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: