2011. augusztus 3., szerda

Télire való



Savanyú uborka
Hozzávalók a felöntőléhez:4,5 l víz, 45 dkg cukor, 15 dkg só, 1,5 kávéskanál Na-benzoát, 1,5 kávéskanál borkén, 1 lapos kávéskanál timsó, 1/2 l 20 %-os ecet
további ízesítők ízlés szerint: kapor, tárkony, torma, csípős paprika, szemes bors, mustármag, koriandermag, babérlevél, stb.
Az ecet, a borkén és az ízesítők kivételével felforraltuk a többi hozzávalót. Amikor zubogott, beleöntöttük az ecetet és a borként, majd kihűtjük.
Az alaposan kimosott üvegekbe belevágtuk-beleigazítattuk a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és az ízesítőket, majd az üveget teleöntöttük a kihűlt lével. Rátettük, de nem húztuk rájuk a tetőt; 2-3 nap múlva kibontottam és kicsit pótoltam még levet, ahol kicsit jobban beszívták a zöldségek. Akkor rendesen rátekertem a tetőt és helyükre tettem a savanyúságot.

Nincsenek megjegyzések: