2011. február 21., hétfő

Bódag, mint a pizza

A magyar kenyérlángos (bódag) a mi pizzánk
Orosházi pizza
Tévedés azt hinni, hogy mindent mások találtak fel, mert itt van a házikenyér sütésekor készített finomság, vagyis a kemencében sült lángos vagy másként a bódag, amit eleink, kolbászzsírral (vagy friss tejföllel gazdagon megkenegetve, sesetleg pirított szalonapörccel is gazdagon megszórva), s feltekerve ettek reggelire. Ez volt a magyar pizza, csak mi nem tudtunk világkaját teremteni belőle, mert mi inkább a hülyeségekkel foglalkoztunk.
Elképzelhetetlenül sok olyan ételünk, italunk van, ami mind világszinvonalú lehetne, de mi lebecsültük, No nem mindenki, de mindig volt egy lökött réteg, aki oly mértékban volt világpolgár, hogy saját fajtáját ellökte.
De ne keseregjünk a múlton. Érdemtelen dolgokkal ne töltsük földi időnket!
Akkor most süssünk magyar pizzát vagy orosházi bódagot. Pizzát, azaz bódagot vagyis kenyérlángost készíteni otthon pofon egyszerű, nem kell félni tőle, ráadásul annyit készítünk, és olyan feltéttel, ahogy kedvünk tartja!
Hozzávalók egy nagy tepsi tésztához: 6 pohár (6x2dl) liszt, 12 evőkanál olaj, egy fél csomag élesztő, egy evőkanál só, egy csipet cukor, és annyi langyos komlótea, hogy lágy tésztát kapjunk.
Összedolgozzuk a hozzávalókat, megkelesztjük, majd kiterítjük a tepsibe egy sütőpapírra, villával megszurkáljuk, és már mehet is a sütőbe. Ezzel a technikával szögletes tésztát kapunk, és a tészta is vastag lesz, tehát, ha valaki vékony tésztával szereti, az felezze meg a mennyiséget. A feltéthez a legfontosabb alap a paradicsomszósz.
(alap paradicsomszósz)
Hozzávalók: (több adaghoz), 1 kg paradicsom , 2 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 répa , 1 zeller (levelestől), 1 petrezselyem (levelestől), 4 nagy húsos paprika, ízléstől függően: só, rozmaring, bazsalikom
Elkészítés:
1. A hozzávalókat feldaraboljuk, kevés vízben puhára pároljuk. Közben sózzuk, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy a végén a főzőlevét elfője.
2. Passzírozzuk. Lehet ledarálni, turmixgépben pürésíteni vagy botmixerrel pépesíteni.
3. Paradicsom szezonban érdemes elkészíteni. Üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk. Vagy kis dobozokba tesszük és lefagyasztjuk.
Orosházi szósz: Ehhez sűrített paradicsomot is használhatunk, amit felforralunk és a zöldségekkel összepárolunk.( 1kg paradicsom, 2 paprika felszeletelve, 2 fej v.hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 10 dkg szegfűgomba) Néhány (4-5 db) zöld és piros színű paprikát megsütünk a sütőben, majd letakarjuk, hogy izzadjon, s a vékony héja könnyen lehúzható legyen. A sült paprikahúst összekeverjük a paradicsommal, elősütjük egy kis olajon, szórunk hozzá bazsalikomot, sót, és annyi cukrot, hogy a szósz édessége megfeleljen az ízlésünknek, szóval a paradicsom miatt ne legyen savanyú, de a cukor miatt se legyen édes. Hát igen, ezt nem könnyű eltalálni. Főzzük, amíg besűrűsödik. Továbbá hozzáadjuk a felszeletelt szekfűgombát (eső után a legelőkön találunk szekfűgombát, ha olyankor gyűjtünk, s megszárítjuk,mindig lesz ízesítésre egy kevés. Kiváló ízesítő alföldi gomba!), paprikát, hagymát, orosházi házikolbászt, sonkát.. Használjuk a fantáziánkat! Ezeket érdemes összesütni egy picit, mert a sütőben már nem lesznek bent annyi ideig, hogy ott megpuhuljanak. A készre sütött tésztát megkenjük a szószunkkal, sajtot reszelünk rá, és még meghintjük egy kevés lestyánnal apróra vágva (nálunk megterem a kert végében!), amitől fantasztikus illata és íze lesz a pizzánknak. Csak annyi ideig rakjuk vissza a sütőbe, míg a sajt ráolvad!
Tipp: A paradicsom héjától könnyen megszabadulhatunk, ha egy másodpercre forró vízbe dobjuk (egészben). Utána könnyen, nagy darabokban lehúzható a héja.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: