2010. október 22., péntek

Orosházi finomságok

Orosházi pulykasaláta (FORRÁS)
Hozzávalók: 60 dkg főtt pulykamell, 20-20 dkg burgonya és majonéz, 15-15 dkg zeller és alma, 3 evőkanál mustár, 3 dkg porcukor, 2 főtt tojás, tárkonyecet, só.

Elkészítés: A pulykamellről a bőrt eltávolítjuk, a csontról a húst leszedjük, és vékony metéltre vágjuk. Hasonlóan daraboljuk a héjában főtt, megtisztított burgonyát, a főtt zellert és a hámozott almát. Az összevágott anyagokhoz adjuk a majonézt, és a mustárt, porcukorral, sóval és tárkonyecettel ízesítjük. Lazán összekeverjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor tojáskarikákkal díszítjük.
( EBBEN A GYŰJTÉSBEN MOST A JÁTÉK AZ ÉRDEKES! Szétnézek a gasztro-bloggerek portáljain, hogy Orosháza konyhája mennyire került be a köztudatba. Ezek a receptek több dolgot tükröznek. Egyrészt egyfajta orosházi kötődést, másrészt orosházi alapanyag- jellegzetesség figyelhető meg (most is a szárnyas kerül a terítékre, hiszen Orosházán egykoron és ma is jelentős volt/és az a baromfitenyésztés), aztán itt van a nosztalgia, a vidék, a táj varázsa, s ebben akárhogyan is ott van Orosháza.
Egy szó mint száz: érdemes gondolat, hogy Orosháza gasztronómiájára épülne bizonyos városfejlesztési koncepció. De mellé kell, szükséges egy vonzó, sikeres és küölönleges kulturális imázs is, mert ami bvan az elég középszintű, vagy inkább helyi szórakjoztató jellegű.
Kultóra és gasztronómia kettősségét kell munkálni, összefonni.
De kóstolják meg, próbálják ki addig is az orosházi pulykasalátát, ami ügyes húzással a walldorf-saláta és a húsos krumplisaláta egyvelege. Én még megszórnám durvára vágott dióval az egészet. Az bzellert és az almát mindenképpen ceruzavékony csíkokra vágjuk fel.
Ezt a salátát örömmel látnám az orosházi vendéglők étlapjain is. Kiváncsi vagyok!

Nincsenek megjegyzések: