2010. augusztus 26., csütörtök

Fesztiválok sora

Az ember csak kapkodja a fejét, hogy mennyi fesztivál van az országban, s ebben ott van Orosháza is, hogy ki ne felejtsük magunkat. Alapvetően mindenki szándéka az, hogy a turizmust fellendítse, s az éttermek, szállodák, panziók, no és a városi kereskedelem minél nagyobb bevételre tegyen szert. Hát ez a szándék! Azért úgy tűnik, hogy a számítások kisebb nagyob mértékben bejönnek, persze azt nem számolom ide, hogy mennyi pénz pumpálnak bele egy-egy ilyen rendezvénybe az önkormányzatok és a különféle szponzorok, mert ezt nem igen szokták közölni.

Nálunk, Orosházán úgymond három fesztivál/ocska van: Orosháza Fesztivál (alcíme A puszta ízei bár inkább kulturális fesztivál); Libamájfesztivál ; Kenyérünnep. Nem akarok untatni senkit, s magamat sem, hogy részletekbe menjek, de kiváncsi voltam, mit üzen a világháló e tekintetben. Az orosházi nyári kulturális fesztivál szórakoztató jellegű rendezvény leginkább helyi igényeket elégít ki, kifelé nincsen nagy kitekintése. mozgató ereje, egy rendezvény a sok nyári események között az országban (Mert ha mondjuk itt nyári humorfesztivál lenne, az ország legjobb humoristáival? (ha van!) az már más.
Az orosháziak zömmel jól érzik magukat, s ennyi... Azt gondolom itt egy kicsikét el lehetne mozdítani az arányokat, hogy még több helyi "művésznek" adjunk fellépési lehetőséget. Sarkallni is lehetni a helyiek fantáziáját, hogy új dolgokat is találjanak ki, mint amilyen volt az Orosháza Baráti Kör szabadtéri tárlatsorozata. A József Attilában rendezett kiállítások eddig ragyogóak voltak, mindig hozott újat! Többet ettől a fesztiváltól nem is akarok elvárni tőle. Középkoribb vásári forgatagszerűbbé bár lehetne tenni. Persze mindenkinek más az ízlése!
Ellenben a másik kettő az más. A libamájfesztivál ez az egy van évente az országban. erről érdemes lenne elmélyedni, mert ezzel lehet a városimázst is gazdagítani, jó marketinggel, jó reklámmal, még alaposabb szervezéssel, még több erre rakható ötlettel. A helyszín is nagyszerű, van kellő érdeklődés. Egészen más a helyzet az ún. kenyérünneppel. Tizennégyig számoltam, aztán abbahagytam a jegyzetelést, mert ennyi is elég, hogy augusztus 20 környékén szerte az országban a kenyér ünnepét tartják és mindenhol fesztivált vagy ünnepet tartanak, hol helyit, hol országosat, hol euroregionális, hol európait. Mindenki fantáziája szerint rendezi. Orosházán az egykori híres kenyérnek akarnak emléket állítani. De ez csak szlogen, mert az a kenyér nem kapható itt Orosházán. Persze a helyi politika bizonyos szegmensei nem igazán a hajdani mezőgazdaságról, annak újrateremtéséről, a hajdani híres orosházi búzáról szól, hanem a város átgyúrásáról, az egykori nagyipari álmokról még mindig. Pedig a világ már rég elhaladt e fölött a dolog fölött. A világ gyökeresen megváltozott, nem előnyére, de van (mert máshol észrevették) azért más tendencia, amit ki lehetne használni. Az élelmiszeripar az egyik ilyen ágazat.
Hát egyelőre erről ennyit. Ám ha valakinek még van kedve fesztiválozni akkor átvettem egy programsorozatot (amiben szomorúan tapasztaltam, hogy Orosháza nincs sehol.), lehet válogatni, utazgatni, kóstolgatni.


Aktuális fesztiválok az országban
Augusztus
XVI. Dinnyefesztivál Medgyesegyháza 2010. augusztus 06 - 08.
Dinnyenap Ópusztaszer 2010. augusztus 07.
III. Ördögkatlan Fesztivál 2010. augusztus 04 - 08
Röszkei Falunapok és Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Verseny 2010. augusztus 07 - 08
Tolcsvai Borfesztivál 2010. augusztus 13 - 15.
III. Hungarikum Fesztivál Szeged 2010. augusztus 12 - 15.
XII. Nemzetközi Halfőző verseny Gyomaendrőd 2010. augusztus 21.
Noszvaj Szilvanap 2010. augusztus 28.
Szeptember
XIV. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál 2010. szeptember 02 - 05.
19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál Kiállítás és Vásár 2010. szeptember 08 - 12.
Szüreti napok Tihanyban 2010. szeptember 11 - 12.
XIII. Szarvasi Szilvanap 2010. szeptember 10 - 12.
Makói hagymafesztivál 2010. szeptember 10 - 12.
Kiskunfélegyházi Libafesztivál 2010. szeptember 09 - 12.
11. Gulyásfőző és Hagyományőrző Fesztivál Szolnok 2010. szeptember 11 - 13.
Október
Villányi Vörösbor fesztivál 2010. október 01 - 03.
Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba 2010. október 28 - 31. (Úgy tudom ez alakalommal az Orosházi Kolbászklub is bemutatkozik a fesztiválon)
Megjegyzés: Közben kaptam egy-két levelet, s van aki kimeríthetelen lehetőségnek tartja a kenyérünnepet, csupán a strand területéről ki kellene vinni Gyopáros másik helyszínére pl. a Konferencia Központ környéki térre. Sokan mondták zavaró, hogy a kenyér körül alig öltözött, lengében billegő "magyarok" sétálgatnak. Nem illik a kenyérhez! Másrészt hiányolták, hogy hol az a Híres orosházi kenyér. A pékek miért nem sütnek olyant! A libamájfesztivál kapcsán is kellenek még ötletek, mert a libamájas ételek kínálata jó dolog, de még kellenek dolgok. Az jó, hogy háromnapos!
Ezzel kapcsolatban ott van egylényeges dolog, amit Gémes Ferenc is tudott, hogy csakis az itteni búzából örölt lisztből készíthető. Úgy gondolom lenne olyan társulás, aki vállalkozna arra, hogy valamely Kutatóintézet génbankjából hoznának abból a 19 századi búzából vetőmagot, amiből meg lehetne aztán termelni az olyan minőségű búzát, amiből késztült Gémes Ferenc által a híres orosházi kenyér.
Aztán azt is üzente egyik levélíróm, hogy bizony egy-egy ilyen dolgot évekre kell megtervezni, ütőképes csapatokat felállítani, mert mindegyik rendezvénynél, legalább két évre előre kell gondolkodni.
Mindezekkel én is egyetértek, s ezért is jegyeztem ezeket még folytatólagosan ide!
Valójában én a libamájfesztiválban látok nagyobb fantáziát! De...! (erről egy másik alkalommal elmélkedek!)

Nincsenek megjegyzések: