2009. november 1., vasárnap

Ősz ételei



 Gesztenyés kacsa

A recept csak látszólag bonyolult, de több lépcsőben előkészíthető, s összességében kb. 40 perc munkánk van vele, a többi a tűzhely dolga. Egy igazán finom étel a hétvégére!
Hozzávalók: 6-8 főre, 1 kibelezett, max. 3 kg-os kacsa. A kacsa mája, 1 kiló frissen főzött gesztenye, 9 szem közepes méretű alma, 300 gr darált húsféle (a legfinomabb ha 1/3-a borjúhús, vagy pulykahús, 2/3-a pedig virsli), 1 tojás, 2 kis fej hagyma, 40 gr. vaj, 50 gr cukor. Só, frissen őrölt bors
Elkészítés: Főzzük meg, és tisztítsuk meg a gesztenyét - akár már előző nap, vagy az étkezés napján reggel.
Készítsük el a tölteléket: a darált húst keverjük össze az apróra vágott hagymával, a finomra vágott kacsamájjal, 1 durvára reszelt almával. Adjuk hozzá a durvára darabolt gesztenye 80 százalékát, és a felvert egész tojást. Jól dolgozzuk össze.
Fűtsük fel a sütőtt 180 fokra.
Töltsük meg a kacsát, és hústűvel szúrjuk össze a nyílást. Kenjük be a bőrét 20 gr vajjal, tegyük egy tepsibe, és toljuk be a sütőbe. Kb. 1 óra 45 percet hagyjuk sülni, közben locsolgassuk a saját levével.
A megmaradt 8 almát nem kell meghámozni, csak magházát kiszúrni. A megmaradt gesztenyét nyomjuk még jobban szét, apróra, keverjük össze a cukorral és a 20 gr. vajjal. Ezzel töltsük meg az almákat. Tegyük a tepsibe a kacsa mellé, és süssük őket még együtt kb. 20 percig
Már tálalhatunk is: tegyük a kacsát egészben egy hosszúkás tálra, és tegyük köré a sült almákat.
Köretként vajas burgonyát, vagy burgonyapürét készítsünk mellé. Ha még külön salátát is szeretnénk hozzá kínálni, akkor a céklát ajánljuk.
(Az OROSHÁZI LIBALAKOMA a II. Libamájfesztiválra megjelenő bővített kiadású könyvből való étekleírás)

Nincsenek megjegyzések: