2009. november 2., hétfő

Ősz ételei

Ősz ételei, de készüljünk a tavaszra!
Ha újrakezdhetném az életem, sokmindent másként tennék.
Ősszel mindig a tavaszra készülődnék.
Kertem lenne, ahova naponta kijárnék, s a kerti növények között, töprengenék, és közben lassan igazgatnám a földet, a takarót és a sokféle éteknövényt naponta simogatnám. Lakájossá tenném a kertem, hogy ne gürc legyen az, hanem a meditálós kertművelés, s akkor sok-sok finom zöldséget ehetnék.
Ha újrakezdeném az életem, akkor a kertben írnám a könyveimet, s a kertben fogadnám barátaimat. S a barátaim eljönnének, s akkor soha nem érezném magam egyedül.
Ha újrakezdhetném az életem, akkor is tanítanék, de a kertben alakítanék ki egy teret, a "tanulás terét- házát", ahol tanítványaimmal beszélgetnénk, szövegeket olvasgatnánk, értelmeznénk, s közben éreznénk a növények közelségét, becézgetnénk a sárgarépát, paradicsomot és a többit minf.
Ha újrakezdeném az életem, nem hinnék semmiféle rögeszmének, mert azok megmérgezik az emberiséget.
Ha újrakeztdeném az életem rá kell jönnöm, hogy ugyanúgy kiszolgáltatott maradok, mint eddig...
S most ezért kezdek kertépítésbe, hátha családom vagy mások követnek, tanulnak abból, amit mások már régen megvalósítottak, hogy kényelmesebbé és élvezetessé tegyék a kertben való munkálkodást. Érdemes megszívlelni, ami Nyugat-Európában már nagy múltra tekint vissza.
Építsünk magaságyat!
Tél elején, az utolsó fagymentes, napos hétvégékre keresve sem találhatunk kellemesebb családi kikapcsolódást, mint a földtúrás. Végezhetjük otthon, saját kertünkben, esetleg barátaink kertjében, sőt - ha jótékonykodni vágyunk - akár más ember kertjében is. Munkánk célja lehet például néhány speciális ágyástípus kialakítása, mint amilyen az emeltágy, a magaságy vagy a fedettágy.Az emeltágyás

Praktikus alakjából adódóan az emeltágyás felszíne jobban kihasználható, mint a hagyományos forma. A növénytársítás elveit figyelembe véve azonban ne használjuk ki teljesen adottságait, törekedjünk inkább a növények számára kedvező feltételek kialakítására. Az emeltágy egyesíti magában a gondosan rakott komposzt és egy "forróvizes-palack" előnyeit. Ugyanis az ágyás építése során felhasznált anyagok nagy része korhadásnak indul (a fa, fű, lomb, egyéb növényi részek, komposzt), és a hőtermelő folyamat jóvoltából jóval korábban kiültethetjük a palántákat, illetve ősszel tovább tart a vegetációs időszak. Száraz időben a gyors kiszáradás veszélyezteti emeltágyunkat, ezért rendszeresen és gondosan öntözzük.


Az emeltágy kialakítása
Legjobb, ha ősszel fogunk emeltágy építésébe, mert akkor az anyagoknak még van idejük ülepedni. Célszerű már ősszel ültetni is valamit bele, legjobb talán a madársaláta. Természetesen tavasszal vagy nyáron is belefoghatunk a munkába, de mindenképp ültessünk a frissen elkészült ágyásba valamilyen gyorsan fejlődő növényt, még a főkultúra előtt. A következőképp álljunk neki a kialakításhoz:
Az emeltágyat észak-déli irányban építsük meg. Szélessége legyen 160 centiméter, hosszát pedig kedvünk szerint válasszuk meg. Ássuk ki a talajt 25 cm mélyen, és a földet halmozzuk a gödör szélére, később még szükségünk lesz rá. Ha füves területen dolgozunk, tegyük el későbbre a fűcsomókat, gyeptéglákat, mert az ágyáshoz még felhasználhatjuk.
Az ágyás alapján halmozzunk fel ágakból, fás növényi maradványokból és hasonló anyagokból egy 50 cm magas, 100 cm széles kupacot, amely az ágyás mindkét végén 60 centiméterrel rövidebb a gödörnél.
A fűcsomókat fektessük füves oldalukkal lefelé az ágakból rakott kupacra, és az ásóval döngöljük meg a tetejét. Ha elég nehéz a fűcsomós borítás, akkor megfelelően tömöríti a legbelső réteget.
Ha nincs elegendő fűcsomónk, takarjuk be az ágakból rakott dombocskát szalmával, fűvel vagy egyéb kerti hulladékkal, melyet aztán 15 cm döngölt földréteggel fedünk be (például azzal a földdel, amit kezdetben kiástunk).
A következő réteg 30 cm nedves lombból álljon, amelybe akár 10 százalék komposzttrágyát is keverhetünk. Ezt a réteget is fedjük le 5 cm kerti földdel, melyet szintén döngöljünk az ásóval simára. Ennek tetejére hordjunk 15 cm friss komposztot. Végül az egész emeltágyást takarjuk be 15 cm vastag érett komposzt és kerti föld 1:1 arányú keverékével.
Az így elkészített emeltágyat akár hat évig is használhatjuk, de három év után hordjunk rá újabb öt centiméter vastag komposztréteget. A hat év elteltével még mindig ültethetünk kimerült ágyásunkba bogyós gyümölcsűeket.
A relatív nagy energiaráfordítás, amellyel az emeltágyat létrehozzuk, jó befektetés, mivel az elkövetkező években az ágyás csak terem és terem.
Magaságyás
A vegetációs időszak megnyújtását, és a növények optimális fejlődéséhez szükséges körülményeket magaságyás építésével is elérhetjük. Az ilyen korlátozott helyen kialakított zöldséges kerthez sok napsütésre van szükség. A magaságy ideális mérete 1,2 - 1,5 méter szélesség és 2,5 - 3 méter hosszúság. Észak-déli irányban építsük.
Az ágyás méretének megfelelően ássunk egy ásónyom mély gödröt. A gödör fenekén ásóvillával lazítsuk fel a talajt.
Az ágyás favázát, amely körülbelül 80 centiméter magas legyen, impregnált hengeres faoszlopokból állítsuk össze, amelyeket mélyen a földbe engedünk. Erre a vázra szegeljük vagy csavarozzuk fel a félkör keresztmetszetű, vízszintes faoszlopokat. A vízszintes tartófának használhatunk idősebb anyagot, sőt akár felfűrészelt vasúti talpfát is.
A kész favázba először hordjunk 30 centiméter magasságig fanyesedéket, szecskát, a későbbi jó szellőzés érdekében.
A következő réteg éretlen komposzt legyen, de használhatunk konyhai hulladékot, sőt istállótrágyát is. Ha ebbe a rétegbe vér- vagy csontlisztet adagolunk, akkor hamarabb beindul a meleget adó korhadási-rothadási folyamat. Mindennek tetejébe terítsünk kerti földet, egészen az ágyás peremétől számított 20 centiméter magasságig. Ebben a rétegben helyezhetjük el a finomlyukú dróthálót, amely a vakondoktól védi majd növényeinket. Végül halmozzunk a magaságyra aprómorzsás komposztföldet.
A magaságy növényei
Minél több növényfajt termeszt egyszerre, annál jobb. A palánták gyorsabban hoznak termést, mint a magról termesztett növények.
A paradicsom és a hozzá hasonló magas növények az ágyás északi végébe kerüljenek. Középre ültesse a közepesen magasra növőket és a déli oldalra az alacsonyakat.
A magaságy oldalához ültessen csüngő növényeket, mint amilyen például az uborka. Az első évben ültessen salátát, répát, hagymát és káposztaféléket. A retek és a zeller is kiváló kezdésnek. A második és harmadik évben változtasson a növénytársításon, és ültessen babot, uborkát vagy feketegyökeret.
A magaságyásba két-három hónappal is korábban vetheti a magokat, mint egy normál ágyásba tenné. A korhadás során keletkező hő teszi mindezt lehetővé.
A fedett ágyás
Ha biokertünkben fedett ágyást alakítunk ki, számunkra már februárban beköszönt a tavasz. Ugyanis amint a nap első sugarai megjelennek, és már nem fagyosak a nappalok, a nyári virágok és zöldségek magvait elvethetjük az üveg alá. Az üvegtakaró, amely lehet akár egy régi ablakkeret is, ideális klímát teremthet az alatta növekvő palántáknak. A gazdaboltokban kapható fedettágyak, fóliavázak ugyan tökéletesen betöltik szerepüket, mégsem nyújtanak kellemes látványt kertünkben. Engedjük el fantáziánkat, és alkossunk valami újat!
Zsákos krumplitermelés
A zsákot töltsük meg kerti föld és komposzt keverékkel 3/4 részig, a zsák száját visszahajtjuk egészen a feltötött föld magasságáig. 2 szép csírás krumplit a földbe dugunk 10-15 cm mélységre, a zsák alján oldalt, a földtől két arasz magasságban vágunk egy T alakú nyílást, s ott is bedugunk a földbe 1-1 krumplit., Időnként öntözzük, kevés vízzel. Ha gaz nő ki mellette kihúzzuk. Néhány kiló krumplit hoz a 2-3 vetőmag.
Növekvő magaságy krumplinak
Olvastam ,de nem találom sehol egy olyan magaságyról, amelyben krumplit termelhetünk. Deszkából készül a láda 60X60 cm-es kerülettel. 4 szem krumplit ültetünk el, s ahogy nő a krumpli szára, úgy töltjük fel körülötte földdel az ágyat. Ha oldalt kibontjuk a lenti részt, akkor onnan fokozatosan kiszedhetünk egy-egy főzésre való újkrumőplit is. Állítólag 30-40 krumpli is megterem ezzel a módszerrel. Az idén kipróbálom a módszert.

Nincsenek megjegyzések: